Тачи: Либерализација виза за Косово питање сати

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Хашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски председник Хашим Тачи изјавио је у понедељак да је питање сата када ће Косово добити позитивну оцену о испуњењу критеријума у процесу визне либерализације и постати чланица УЕФА.

Тачи је током сусрета са председником Фудбалског савеза Фадиљом Вокријем рекао да очекује да ће сутра на састанку УЕФА у Будимпешти Косово постати чланица Европске фудбалске федерације.

Иса Мустафа - Sputnik Србија
Мустафа: Косово никада неће припадати Србији

Према његовом мишљењу, питање је сати и када ће Косово добити вест о слободном кретању грађана, а кашњење Брисела око укидања виза „било је непотребно“, пренела је телевизија РТК2.

Према његовим речима, „учлањење у УЕФА и либерализација виза су позитивне ствари“ за Косово, које је, како је навео, испунило све обавезе препоручене од стране ЕУ.

„Према томе, нагласићу да процес либерализације одбројава не дане и недеље него своје последње сате. И то је веома добра вест за Косово. И УЕФА је добра вест. То је ново поглавље за Косово“, казао је Тачи.

Косовски министар европских интеграција Беким Чолаку је на фејсбук профилу написао да ће ова недеља бити кључна за „историјска достигнућа Косова“ и да „на томе треба честитати“.

„Фајненшел тајмс“ је јуче објавио да се очекује да Европска комисија следеће недеље препоручи визну либерализацију за грађане Косова, иако неколико земаља-чланица ЕУ званично није признало Косово.

Косово ће се вероватно придружити Грузији, Украјини и Турској у подношењу захтева за визну либерализацију, што ће ЕК одобрити следеће недеље, навео је лист позивајући се на добро упућене изворе из ЕК.

Ипак, саме чланице и Европски парламент још увек могу да блокирају такву одлуку, навео је британски лист.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала