Патријарх: Најмање могуће да се црква запалила од свећа

© SputnikПатријарх Иринеј
Патријарх Иринеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Патријарх српски Иринеј рекао је да је најмање могуће да се Саборна црква Светог Саве у Њујорку запалила од свећа и додао да ће, чим буде завршен извештај о узроцима пожара, почети обнова храма, преносе данас београдски медији.

„Најмање је могуће да се црква запалила од свећа јер је богослужење било завршено, верници су отишли, а црква је после тога закључана, рекао је патријарх за „Блиц“.

Српска црква на Менхетну - Sputnik Србија
Неугашене свеће узрок пожара у српској цркви на Менхетну

Здање на Менхетну, нагласио је патријарх српски, има велики духовни и богослужбени значај за српски народ у расејању и додао да ће ускоро бити направљен план обнове.

„Чим буде завршен детаљан извештај о узроцима пожара и последицама, почећемо санацију. Надам се да ће црква врло брзо бити обновљена и спремна да као и до сада дочекује Србе, православне вернике и све грађане Њујорка којима су њена врата увек била отворена“, рекао је патријарх за Новости.

Вест о пожару да је изгорео храм Српске православне цркве патријарх је поднео веома тешко.

„Искрено сам се растужио чувши да је црква Светог Саве на Менхетну изгорела до темеља. У њој сам био неколико пута, а посебно памтим свој боравак 2013. године. Било је то после темељне реконструкције цркве када је заблистала у пуном сјају. Она је била истински понос нашег народа и наше цркве у Америци“, рекао је Иринеј.

Патријарх подсећа да је црква на Менхетну највећа црква у расејању, која је матица за велики број наших људи који живе у Њујорку и САД.

Њен значај је, како каже, већи јер је њена историја везана за име владике Николаја Велимировића, краља Петра Другог, Николе Тесле и великог броја успешних Срба у САД.

Подсетимо, Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорела је до темеља на Ускрс, а званичан узрок пожара још увек није утврђен.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала