Ердоган одбио визе ЕУ: Идите ви својим путем

© REUTERS / Presidential Palace/Kayhan OzerПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је данас током говора у Истанбулу покушаје ЕУ да изврши притисак на његову државу када су у питању измене закона о борби против тероризма.
Ахмет Давутоглу - Sputnik Србија
Обама пресудио Давутоглуу

Председник Ердоган имао је на уму инцидент када су средином марта током самита Турска—ЕУ у Бриселу постављени шатори курдских активиста са симболима Радничке партије Курдистана, која се у Турској сматра терористичком.

Ердоган је изјавио да Анкара не намерава да промени свој антитерористически закон како би одговорила на критеријуме споразума са ЕУ о укидању виза.

„ЕУ нас је замолила да променимо своје антитерористическе законе. Жао ми је, али ми ћемо радити на свој начин, а ви радите на свој. Договарајте се са онима са којима можете“, рекао је Ердоган.

У складу са споразумима између Анкаре и Брисела од 18. марта, питање о укидању виза требало би да се реши до краја јуна ове године. Међутим, за увођење визне либерализације Турска мора да испуни 72 услова ЕУ, који укључују законодавне реформе, укључујући и борбу против тероризма.

Ердоганова изјава уследила је дан након што је премијер Ахмет Давутоглу, који је учествовао у преговорима о споразуму са ЕУ, најавио оставку због несугласица са председником.

Ердоган је такође у телевизијском обраћању рекао да не постоји јаз између турских званичника и да последњи политички догађаји неће директно утицати на економију.

Он је нагласио да су нов устав и председнички систем неопходне промене, а не његова лична агенда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала