Русија и САД за обуставу свих напада на цивиле у Сирији

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и САД
Заставе Русије и САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Вашингтон инсистирају да све стране конфликта у Сирији обуставе све нападе на цивиле у тој земљи, као и на инфраструктурне објекте, наводи се у заједничком саопштењу Русије и САД.

Како се наводи, Русија и САД ће појачати напоре како би се пронашло политичко решење за Сирију кроз међусиријске преговоре у Женеви, у организацији УН.

Сиријски град Алеп - Sputnik Србија
Нусра фронт грађао аеродром и стамбене четврти у Алепу

Истовремено, Москва и Вашингтон ће предузети мере како би се утврдила територија коју контролишу терористи Нусра фронта и ДАЕШ-а, а затим ће бити размотрени конкретни кораци како би се искоренила претња по сиријску, али и међународну безбедност од стране тих терористичких организација.

У саопштењу које је објављено на веб-сајту Министарства иностраних послова Русије наводи се и да ће Москва интензивирати сарадњу са Дамаском како би се минимализовала употреба авијације у рејонима где станују цивили који подржавају примирје.

„Поново желимо да истакнемо нашу посвећеност очувања примирја у Сирији, као и нашу жељу да се режим прекида ватре прошири на целокупну земљу“, стоји у саопштењу.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Русија и САД отварају заједнички центар за надгледање примирја у Сирији

Додаје се да ће Русија и САД извршити све неопходне притиске како би се обезбедила непрекидна достава хуманитарне помоћи целокупном становништву Сирије.

Лавров и Кери узајамно честитали победу над фашизмом

Шефови дипломатија Русије и САД честитали су један другом Дан победе над фашизмом и истакли неопходност очувања истине о Другом светском рату.

Током телефонског разговора, који је иницирала америчка страна, било је речи и о ситуацији у Сирији, а Лавров је истакао да Вашингтон мора да направи разлику између припадника сиријске опозиције од терориста.

„Неопходно је пресећи све покушаје доласка нових екстремиста кроз територију Турске“, истакнуто је приликом разговора, а наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала