Русија била спремна да створи заједничку ваздушну одбрану са НАТО-ом (видео)

© Sputnik / Eugene OdinokovЗванична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова
Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је била спремна да створи заједничку ваздушну одбрану са НАТО-ом, али је алијанса то одбила, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући гомилање НАТО трупа у Румунији.

"Већ дуги низ година, руска страна је у више наврата скретала пажњу на ризике које представљају такво једнострано распоређивање стратешких система ракетне одбране САД по међународну безбедност и стабилност. Били смо спремни да блиско сарађујемо укључујући стварање заједничке ваздушне одбране са НАТО-ом који би био изграђен на принципу сектора“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

"То би заиста могло да зашти регион од могућих ракетних претњи изван евроатлантског региона а да истовремено не наруши стратешки паритет."

Поглед на Кремљ - Sputnik Србија
Кремљ: Амерички ракетни штит у Румунији претња за Русију

У Москви сматрају да је главни задатак за сиријско решење испуњавање постигнутих споразума, рекла је Захарова.

Сматрамо да је сада најважније да сиријске стране и сви учесници у потпуности спроводе усвојене одлуке, рекла је Захарова је на конференцији за медије.

Москва захтева да се прекину преостали канали за финансирање терористичких група у Сирији, изјавила је Захарова.

„Такође наглашавамо да је потребно да се прекине са давањем подршке терористима у живој сили, о чему не престајемо да говоримо нашим партнерима. И не само у живој сили, већ и у наоружању. Таква подршка, као што знате, врши се преко сиријско-турске границе“, рекла је Захарова новинарима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала