Врх ЦИА ухапсио „опасног комунисту“ Нелсона Мaнделу (видео)

© AP Photo / Denis FarrellНелсон Мендела
Нелсон Мендела - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши агент ЦИА коначно је потврдио оно у шта је цео свет сумњао — америчка агенција стајала је иза хапшења Нелсона Менделе и његовог 27-годишњег робијања.

Две недеље пре него што је „покајник“ 88-годишњи шпијун ЦИА Доналд Рикард умро, исповедио се филмском режисеру Џону Ирвину и потврдио је да је врх агенције стајао иза хапшења Манделе, наводи „Сандеј тајмс“.

Рикард је бранио акцију хапшења најтраженијег човека Јужне Африке 1962. образлажући да је било неопходно ухапсити „најопаснијег светског комунисту ван Совјетског Савеза“.

Бела кућа - Sputnik Србија
Амерички „агенти хаоса“

Рикард, који је званично радио као амерички вицеконзул у јужноафричком граду Дурбану, рекао је да је Мандела био на путу за Натал, путујући између Јохансебурга и Дурбана.

„Сазнао сам кад и како Мандела путује и био сам укључен у његово хапшење“, рекао је Рикард, преноси „Франс 24“.

Бивши шпијун није објаснио одакле је добио информацију, али је рекао да верује да је Мандела био „потпуно под контролом Совјетског Савеза, комунистичка играчка“ и да је покушао да подстакне народ Натала на масовну побуну против режима апартхејда.

„Натал је кључао у то време и Мандела је могао да изазове рат. Ако би ојачале совјетске снаге, Сједињене Државе би морале да се умешају и ствари су могле да оду дођавола“, рекао је Рикард.

„Били смо на ивици у то време и томе се морало стати на крај, што је значило да Мандела мора бити ухапшен и ја сам ставио тачку на ту ситуацију“, додао је он.

Лого Централне обавештајне агенције (ЦИА) и америчка застава - Sputnik Србија
Кaко су клијенти aмеричких обaвештaјних служби долaзили нa влaст

После хапшења, Мандела је провео готово 28 година у затвору пре него што је постао први јужноафрички председник после апартхејда 1994. и један од најцењенијих бораца за људска права у историји.

Редитељ Ирвин покушава да реконструише последње месеце уочи Манделиног хапшења у биографском филму „Манделин пиштољ“, који би требало да има своју претпремијеру на Канском фестивалу.

Активиста Рајан Шапиро покренуо је у САД легалну акцију против ФБИ, ЦИА и Агенције за националну безбедност 2014. године због избегавања ових агенција да доставе јавности владине документе из периода хапшења Манделе, у складу са захтевом по Декрету о слободи информисања.

У марту ове године судија прекршајног суда пресудио је против захтева ЦИА да се одбије захтев за отварање документа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала