Браћа по оружју: Везе сиријске опозиције и ДАЕШ-а

© AP Photo / Lefteris PitarakisЗастава ДАЕШ-а на брду у близини сиријско-турске границе
Застава ДАЕШ-а на брду у близини сиријско-турске границе - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски посланик Ерен Ердем изјавио је да турска влада игнорише акције терориста ДАЕШ-а. Он је објавио документе у којима су докази о злочинима терориста, укључујући и оне на територији Турске.

У документима се налазе докази о тесним везама између ДАЕШ-а и сиријске опозиције.

Припадници ДАЕШ-а показују изузетно гостопримство према представницима сиријске опозиције. Новинари РТ дошли су у посед транскрипта разговора који су наводно добили од турске полиције.

Илхами Бали: Који су то Сиријци? Ако хоће, нека дођу код нас.

Сулејман Хено: Ту је и Ферваз из Сирије. Он је са Ибрахимом Осканом. И тамо је Зектур.

Илхами Бали: Је ли он из опозиције?

Сулејман Хено: Да, сви су они из опозиције.

Илхами Бали се сумњичи за везе са терористичком групом ДАЕШ и организацију неколико терористичких напада, укључујући и експлозију у Анкари 10. октобра 2015. За његово хватање нуди се награда од милион долара.

Након експлозије, турске власти су тврдиле да су му изгубиле траг, међутим документи показују да је у то време он и даље праћен. И, како се чини, није седео скрштених руку.

Бали је, на пример, организовао медицинску негу за наводне терористе ДАЕШ-а који су долазили у Турску. Затим је слао чланове групе преко турске границе назад у Сирију.

Географија његових активности је импресивна. На тој карти налазе се градови и насеља који се помињу само у једном делу објављених докумената.

Очигледно је да он делује у целој Турској при сталној пратњи тајне полиције. Што се тиче сиријске опозиције, нова информација указује да је све теже одредити ко јој припада.

Дипломата Мајкл Спрингман приметио је да није главно како терористи себе називају већ оно што раде.

„Њима није написано на челу ’Ја сам из умерене опозиције‘, ’Ја сам фанатик‘, ’Ја сам члан Нусра фронта‘, или ’Ја сам борац Ал Каиде‘. Главно је шта они раде, а не како се називају. На пример, да ли желе мирно решење конфликта, реформе у политици и економији… И шта они за то раде, а не шта говоре“, нагласио је Спрингман.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала