Најмодернија технологија у „Роскосмосу“: Рендгенска контрола ракета

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМеђународна ваздухопловна изложба „Дубаи ершоу-2015”. Други дан
Међународна ваздухопловна изложба „Дубаи ершоу-2015”. Други дан - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска свемирска агенција „Роскосмос“ почела је да користи најсавременије уређаје, попут рендген апарата за контролу производње, а паралелно са тим и да развија индустријске стандарде како би се повећала поузданост свемирске технологије и њен квалитет.

Таква одлука је донета након што је прошлог месеца због квара, буквално у последњем минуту, отказано лансирање ракете „сојуз“ са новог руског космодрома „Восточни“.

Провера је показала да је лансирање одложено због грешке у процесу производње кабла, због чега је руски председник Владимир Путин укорио своје блиске сараднике, шефа „Роскосмоса“ Игора Комарова и директора предузећа НПО за аутоматику који производи те каблове у Јекатеринбургу.

© Sputnik / Marina Lystseva of TASS/POOLПрво лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома „Восточни“
Прво лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома „Восточни“ - Sputnik Србија
Прво лансирање ракете-носача Сојуз 2.1а са космодрома „Восточни“

„Упркос свим неуспесима, Русија је и даље светски лидер у броју свемирских лансирања“, рекао је Путин.

Он је навео да није добро шта постоји велики број неуспеха, истичући да мора „на време и професионално да се реагује“.

Државна свемирска агенција је у том правцу направила прве кораке и већ је почела да уводи савремене уређаје и примењује нове системе тестирања, како би се убудуће избегле евентуалне грешке, било да су изазване људским немаром или техничким проблемима.

„Увођење уређаја за темељну контролу у потпуности је у складу са светским стандардима, и омогућиће да се у потпуности елиминише присуство ’страних‘ честица у цевоводима и резервоарима. Томографи и савремени рендген апарати су неопходни за повећање квалитета произведених делова сложене конфигурације и заварених спојева. На пример, у производњи носача ракете ’сојуз‘ врши се стоодстотна рендгенска контрола“, навео је извор из „Роскосмоса“.

Стручњаци тврде да таква и слична технологија могу да спрече такве случајеве, као што је пад ракете „протон М“ са три навигацијска сателита ГЛОНАСС, која се у јулу 2013. године срушила убрзо након полетања са космодрома „Бајконур“ у Казахстану.

Лансирање свемирске летелице „Сојуз ТМС-17М“ са космодрома Бајконур - Sputnik Србија
„Восточни“ — руски независни приступ косомосу

Ракета је након полетања скренула на једну страну, покушала је да се исправи, па је кренула у супротном смеру. Потом је почела да лети хоризонтално, распадајући се, да би се на крају забила у земљу и експлодирала.

Истрага је показала да је узрок пада неправилно постављање сензора у систем управљања — он је био заокренут за 180 степени у односу на правилан положај.

Стручњаци кажу да таква технологија каква је рендген приликом контроле и провере исправности свемирске технологије не тражи њихову демонтажу, па је у том смислу веома „згодна“, али и прецизна за рад.

Да би се избегле ситуације у којима техника отказује, „Роскосмос“ спроводи и све више тестирања и експеримената. У том смислу, развијају се уређаји за тестирање космичке технике и пажљиво се анализирају резултати свих етапа тестирања уз помоћ савремених информационих технологија.

У „Роскосмосу“ истичу да упркос тешкој ситуацију у индустрији постоји позитивна динамика и да мере које се преузимају ради смањења кварова већ дају резултате — више од 20 одсто сателита премашује рок „трајања“ који је дат гаранцијом, али „задатака има још много“.

© Sputnik / Ekaterina ShtukinaГенерални директор руске Федералне свемирске агенције Роскосмос Игор Комаров
Генерални директор руске Федералне свемирске агенције Роскосмос Игор Комаров - Sputnik Србија
Генерални директор руске Федералне свемирске агенције Роскосмос Игор Комаров

Да би се пребродила криза, истичу стручњаци, потребни су људи и ресурси, а такође је неопходно решити бројна питања од процеса производње и израде детаља до контроле и извођења. На томе се увелико ради.

„Русија је задржала водећу позицију у космичкој индустрији, на првом је месту по броју лансирања у космос и ради на новим производима високе технологије у тој области“, изјавио је Путин у априлу поводом обележавања Дана космонаутике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала