Ивановић: Почети формирање ЗСО, са или без Албанаца

© Фото : www.mc.rsОливер Ивановић
Оливер Ивановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић поручио је да Срби треба да почну са формирањем Заједнице српских општина јер ће отпор Албанаца према њој спласнути једино оног тренутка када буду схватили да ће ЗСО бити формирана са њима или без њих.

Ивановић, који служи затворску казну, у писму достављеном преко свог адвоката Радију Контакт плус у Косовској Митровици оценио је да је очигледно да ће Приштина отезати са питањем формирања ЗСО највише јер косовска власт схвата да је опозиција као једну од кључних тема узела противљење формирању Заједнице.

Приштина,Косово - Sputnik Србија
Албанци опет „завлаче“ око формирања ЗСО

„Мислим да не треба чекати на добру вољу Приштине, јер те добре воље неће бити. Приштина ће стално условљавати питање формирања ЗСО“,” рекао је Ивановић и додао да ће се од Србије тражити други уступци, занемарујући чињеницу да су уступци урађени оног тренутка док су преговори о ЗСО текли.

„Мислим да сада представници Срба у институцијама морају кренути напред“, навео је Ивановић и подвукао да је очигледно да ЗСО мора имати председника, скупштину, председништво, секретаријат и да те органе треба формирати, без обзира што се не зна која ће овлашћења имати, јер ће се то усаглашавати, преноси Танјуг.

„Зашто је битно кренути у формирање ЗСО? Јер ће спласнути отпор према њој онога тренутка када Албанци буду схватили да ће ЗСО бити формирана са њима или без њих. Према томе, Срби морају направити корак напред јер очигледно је да међународна заједница не може одустати од онога што је под њиховим патронатом договорено у Бриселу“,” навео је Ивановић у писму.

Приштина,Косово - Sputnik Србија
Косовска влада и не мисли на статут ЗСО

Он је оценио да међународна заједница не жели да притиска косовску владу у вези са ЗСО јер влада у Приштини има озбиљне проблеме са управљањем ситуацијом и озбиљне проблеме да превлада отпор опозиције која злоупотребљава питање ЗСО за унутрашња политичка препуцавања.

„Треба формирати органе ЗСО, а не да нам их неко други понуди, ако препустимо иницијативу ми смо у старту у подређеном положају, ем смо направили уступке око договора о ЗСО, ем сад још правимо уступак у том смислу да нам неко други пише Статут ЗСО, а не ми“,” подвукао је Ивановић.

Ивановић је првостепеном одлуком суда суђен на девет година због, како се тврди, злочина који су почињени 1999. године у Косовској Митровици, а његова одбрана уложила је жалбу на пресуду Апелационом суду у Приштини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала