Храбре израелске жене-војници

Пратите нас
Млада жена у војној униформи са пушком у руци је прилично уобичајен призор за Израелце. Десетине хиљада жена служи војску у својој земљи, испуњавајући војну обавезу као и мушкарци.

Према Закону о војној служби, све жене преко 18 година старости ако су неудате и без деце у обавези су да служе војни рок. За религиозне жене постоји алтернативни облик цивилне службе.

© REUTERS / AMIR COHENПрипаднице војске током акције потраге и спасавања у шуми Бен шемен, на периферији града Модина 23. маја 2016.
Припаднице војске током акције потраге и спасавања у шуми Бен шемен, на периферији града Модина 23. маја 2016. - Sputnik Србија
1/7
Припаднице војске током акције потраге и спасавања у шуми Бен шемен, на периферији града Модина 23. маја 2016.
© REUTERS / AMIR COHENТрајање обавезног војног рока је годину и девет месеци, иако је у последњих неколико година то постепено смањивано са почетне три године, што је једнако трајању војног рока за мушкарце.
Храбре израелске жене-војници - Sputnik Србија
2/7
Трајање обавезног војног рока је годину и девет месеци, иако је у последњих неколико година то постепено смањивано са почетне три године, што је једнако трајању војног рока за мушкарце.
© REUTERS / AMIR COHENУ 17. години, све младе Израелке позива центар за регрутацију, где треба да прођу лекарски преглед, психолошки тест и тест интелигенције.
Гвоздене даме: Изрелске жене-војници - Sputnik Србија
3/7
У 17. години, све младе Израелке позива центар за регрутацију, где треба да прођу лекарски преглед, психолошки тест и тест интелигенције.
© REUTERS / AMIR COHENПосле годину дана, младе жене похађају основну борбену обуку, након чега се распоређују на војне формације у земљи.
Гвоздене даме: Изрелске жене-војници - Sputnik Србија
4/7
После годину дана, младе жене похађају основну борбену обуку, након чега се распоређују на војне формације у земљи.
© REUTERS / AMIR COHENДо недавно, младе официрке су служиле на секундарним позицијама, као везисти, возачи, лекари, рачунарски стручњаци, техничари за одржавања авијацији или су биле запослене у Главном штабу и било је забрањено да жене учествују у акцијама.
Гвоздене даме: Изрелске жене-војници - Sputnik Србија
5/7
До недавно, младе официрке су служиле на секундарним позицијама, као везисти, возачи, лекари, рачунарски стручњаци, техничари за одржавања авијацији или су биле запослене у Главном штабу и било је забрањено да жене учествују у акцијама.
© REUTERS / AMIR COHENЖене су биле активне у заштити Израела током рата за незавитсност 1948. године.
Храбре израелске жене-војници - Sputnik Србија
6/7
Жене су биле активне у заштити Израела током рата за незавитсност 1948. године.
© REUTERS / AMIR COHENГодине 1995, израелски Врховни суд изменио је Закон о служењу војске, што је омогућило женама да служе у војним формацијама, као што је школовање у ваздухопловним кадетским школама и за команданата морнарице.
Гвоздене даме: Изрелске жене-војници - Sputnik Србија
7/7
Године 1995, израелски Врховни суд изменио је Закон о служењу војске, што је омогућило женама да служе у војним формацијама, као што је школовање у ваздухопловним кадетским школама и за команданата морнарице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала