Робот против пушења или — како се у Немачкој боре против штетне навике (видео)

© Фото : screenshotРобот
Робот - Sputnik Србија
Пратите нас
Мали робот са знаком „На Кенигсплацу се не пуши“ почео да иде по улицама Аугзбурга у Немачкој да би спречавао пушење на јавним местима. Погледајте како изгледа електронски борац против штетних навика и шта о њему кажу програмери и пролазници.

Мали плави робот налик Дизнијевом Волију (Wall-E) са тужним очима и знаком „На Кенигсплацу се не пуши“ почео је да иде по улицама у Аугзбурга у близини метро-станица, да би спречавао пушење на јавним местима. Руководилац одељења за односе концерна Штатверке Аугзбург Дороти Шефер испричала је о идеји необичног пројекта.

„Како се претпоставља, он ће подсећати људе да не треба да пуше на Кенигсплацу… Он не разговара, само се приближава људима и држи таблицу са натписом ’На Кенигсплацу се не пуши. Молим вас, крените за мном‘. Ако желите, идете за њим до зона за пушење које се налазе овде и тамо“, рекла је Шеферова.

Грађани и туристи са одушевљењем су прихватили увођење овог пројекта.

„Сматрамо да је ова акција заправо врло добра и мислим да ће помоћи свим људима који пуше да одмах оставе пушење, јер је штетно“, рекла је једна од руских студенткиња у Аугзбургу.

Пушење на платформама у централном подручју Кенигсплаца забрањено је 2014. године, али упркос забрани, многи су наставили да пуше. Програмери се надају да ће сада уз помоћ робота којим се бежично управља преко апликације, људи пушити само на специјално одређеним местима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала