Ко је чешки ветеран који је голом задњицом зауставио амерички конвој?

© Фото : Jan SzkibikМартин Заплетал
Мартин Заплетал - Sputnik Србија
Пратите нас
Чешки ветеран Мартин Заплетал, који је приликом проласка америчких трупа кроз чешки град Вишкову препречио пут конвоју и спустио панталоне, служио је у оквиру међународне полицијске мисије на територији бивше Југославије, рекао је за Спутњик учесник покрета „Чехословачки резервисти против рата“ потпуковник Иван Кратохвил.

„Наш пријатељ је у Југославију отпутовао са великим ентузијазмом, како би чувао мир и заштитио локално становништво. Међутим, постепено је схватио да је улога те мисије све више личила на окупациону војску. Тако је изгледала његова еволуција разумевања истинског присуства америчких војника у Европи“, рекао је он.

Том човеку, додао је он, због инцидента пред конвојем сада прети затворска казна до три године.

Конвој америчке војске - Sputnik Србија
Чешки ветеран показао задњицу пред америчким конвојем (видео)

„Пред долазак америчког конвоја у Чешку, читав низ медија започео је велику пропаганду објашњавајући да је присуство америчке војске у нашој земљи неопходно. Многи са тим нису били сагласни, међутим у недостатку нормалних, цивилизованих начина да се искаже мишљење, Заплетал се одлучио на овај потез, који није претерано примерен. Сада од њега желе да направе политичког заробљеника, оптужујући га за организацију масовних протеста“, рекао је Кратохвил.

Он је додао да је Заплетал пуштен на слободу до почетка суђења, да су му нашли адвоката, као и да сада покушавају да путем медија придобију пажњу јавности како би успели да га заштите од казне која му прети.

„Ако људи могу обнажене задњице да шетају на којекаквим геј парадама, невероватно је да осудите човека на три године затвора због тога што је спустио панталоне. То је политика двоструких аршина. Неопходно је да се потрудимо да цео овај случај не дође до суда, да му се укине оптужница“, закључио је Кратохвил.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала