Додик: Имам поверења у Србију

© Tanjug / Раде ПрелићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да РС никада није била лишена опасности да нестане, да је то сада случај, али да он има поверење у Србију, односно премијера Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића.
Николић: Политичари подстичу тензије међу народима регионa

Додик је рекао да је премијеру Вучићу пренео ту забринутост и да од Србије очекује да јасно стане из РС.

„Мислим да Република Српска никад није била лишена опасности да нестане, а данас је очигледно једно изразито време да та опасност постоји. Идем са састанка са Вучићем и њему сам изразио ту забринутост и јасно рекао да очекујем од Србије да стане иза Републике Српске у свим околностима“, рекао је Додик на скупу посвећеном ситуацију у региону у организацији Центра за развој међународне сарадње.

Председник Српске је рекао да је још више забринут због тога што Европа покушава да, како је навео, спаси социјални или некакав други мир, договором са Турском која се годинама укључује у унутрашња питања БиХ и то искључиво на страни Бошњака.

Младен Иванић и Александар Вучић - Sputnik Србија
Иванић Вучићу: Срби страхују од прегласавања у органима БиХ

„Имам информације да је Меркелова приликом последње посете Турској прећутно пристала на Ердоганове захтеве у погледу БиХ“, рекао је председник Српске.

Он је поновио став да је једини излаз за БиХ повратак Дејтонским оквирима, као и да се без регионалног договора у нормализацији неће ништа урадити.

Странци, према његовим речима, ту долазе само због својих каријера.

„Систем казне према српском народу остао је као последица сатанизације из времена Милошевића. Зато је и остало мишљење да је РС случајност која треба да нестане или остане празна љуштура. Зато је инсталирана институција високог представника“, рекао је Додик, подсетивши да су високи представници укинули многе државне прерогативе Српске као сто су војска и фискални систем.

Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Додик: У БиХ организована камапања против Срба

Како је рекао, покушали су такође и да укину полицију РС, да укину председништво БиХ и да инсталирају председника који би био биран на директним изборима и да промене име РС али то им није успело „зато што је 2006. прекинуто са праксом слушања странаца у РС“, рекао је он.

„Високи представник створио је хаос у БиХ а када нису могли да спроведу планове о нестанку РС почели су са организовањем обојених револуција“, рекао је Додик и додао да не треба веровати у добре намере Запада према РС.

Говорећи о кампањи за председничке изборе у Америци, он је навео да уколико Хилари Клинтон победи, „у БиХ ће се вратити многи актери из деведесетих“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала