„Ердогистан“ премијерно на РТД

© REUTERS / Sertac KayarЖена стоји у њеној кући, која је оштећена током сукоба између турских снага безбедности и курдских милитаната, у југоисточном граду Идил
Жена стоји у њеној кући, која је оштећена током сукоба између турских снага безбедности и курдских милитаната, у југоисточном граду Идил - Sputnik Србија
Пратите нас
Турске власти говоре да им рације у курдским градовима помажу да се боре против терориста. Житељи Дијарбакира називају то „геноцидом над курдским народом“. Документаристи РТ снимили су филм о односима турских власти и Курда.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Немачка резолуција озбиљно ће утицати на односе Немачке и Турске

Аутори филма говоре да је припрема за снимање била веома тешка. Власт председника Ердогана под разним изговорима не дозвољава новинарима да раде у региону насељеном Курдима, због чега информација о томе у медијима готово и да нема. 

РТ је успео да се повеже са једном турском новинарком која живи у Дијарбакиру. Она је потврдила да је град редовно подвргнут „чишћењу“. Толико редовно да су се локални житељи, према њеним речима, одвикли од тишине. 

Према разним подацима, на југоистоку земље од почетка специјалне операције турских специјалних снага убијено је између стотину и неколико хиљада људи. 

Тачан број тешко је установити. Понекад рођаци погинулих просто не знају шта се догодило, јер им не дају тела погинулих. 

Борци курдских пешмерги - Sputnik Србија
Турска оптужила Америку да наоружава курдске сепаратисте

Локални житељи упоређују војнике са терористима, прича у филму дописник РТ Вилијам Вајтман. Он је тајно успео да уђе у град Џизре, у којем је, према гласинама, живо спаљено и обезглављено 150 Курда. 

„Разговарао сам са једном старицом, показивала ми је околне куће. Рекла је да су се Ердоганови војници који су били овде понашали као ДАЕШ“, прича Вајтман. 

Курди то што се догађа називају геноцидом и надају се помоћи Запада. 

Уз помоћ курдских заједница у Европи они покушавају да скрену пажњу на догађаје у турском Куридстану. 

Могуће је да ће након проглашења геноцида над Јерменима у Османској империји европски лидери прогласити геноцид над још једним народом у Турској. 

Филм се може погледати на званичном сајту документарног канала РТД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала