Сена буја, метро, музеји и паркови затворени

© AFP 2023 / ALAIN JOCARD Париз, река Сена
Париз, река Сена - Sputnik Србија
Пратите нас
Водостај реке Сене у Паризу приближио се свом тридесетогодишњем максимуму, а због поплава су затворене поједине станице париског метроа и неке од највећих знаменитости француске престонице, укључујући музеје и паркове, јављају данас локални медији.

Музеји „Лувр“ и „Орсеј“ су затворени за посетиоце, а запослени су почели да премештају уметничка дела са нижих на више спратове како би избегли оштећења услед надирања воде, преноси британски Би-Би-Си.

Француска, поплаве - Sputnik Србија
Поплаве у Француској, излила се Сена (видео)

Предвиђа се да ће водостај Сене порасти на чак 6,5 метара, а мало је вероватно да ће се он смањити током викенда, с обзиром да се очекују нове падавине, преноси Танјуг.

Након што се Сена излила на париске улице, из предострожности су затворене метро станице Сен Мишел и Клини ла Сорбон.

Мостови на Сени су такође затворени, а забрањен је и саобраћање свих бродова осим оних који учествују у акцијама спасавања.

Особље запослено у музеју „Лувр“ почело је да премешта 250.000 уметничких дела из подрума на више спратове, због ризика од поплава.

Јаке падавине изазвале су поплаве од Француске па све до Украјине, одневши притом укупно 15 људских жртава.

У Француској је у поплавама погинуло двоје људи, на југу Немачке је живот изгубило десет људи, две особе су погинуле у Румунији, а једна у Белгији. Поплаве су захватиле и Аустрију, Холандију и Пољску.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала