Подаци са сателита добијених од Националног америчког центра за снег и лед показују да је 1. јуна 2016. године површина морског леда на Арктику смањена на 11,1 милион квадратних километара.
Arctic sea ice reading (red) shows 1 June well below the average (source NSICD) pic.twitter.com/GCfkGn8VaT
— Colm McGlinchey (@ColmMcGlinchey) June 5, 2016
То је један и по милион квадратних километара мање од средњег показатеља за последњих тридесет година. А један и по милион квадратних километара је величина од око шест Британија, прецизира Индипендент.
Водхемс сматра да ове бројке потврђују његове прогнозе: Арктик би могао да остане без леда већ у септембру ове године.
„Чак и ако се лед не истопи у потпуности, велика је вероватноћа да ће га ове године бити рекордно мало. Мислим да је разумно претпоставити да ће се његова површина смањити на милион квадратних километара ове године, а уколико се то не деси ове, десиће се већ следеће године“, додао је професор.
Sea ice missing (red areas) across much of Arctic Canada. Troubling pattern for some #polarbear populations. pic.twitter.com/4RtooQPxox
— Andrew Derocher (@AEDerocher) June 1, 2016
Он је истакао да ће без леда остати средњи део Арктика и Северни пол. Већи део преосталог леда биће заробљен између мноштва острва распоређених дуж северне обале Канаде.
Водхемс сматра да ће се због овог топљења леда температура у свету просечно повећати за 0,6 степени Целзијуса у наредних пет година. Таква перспектива је „застрашујућа“, наводи професор.
Role of clouds & sea ice for Arctic climate change may be more complex than formerly thought https://t.co/Kbr4BfbQqz pic.twitter.com/FNy3sZigHY
— NASA (@NASA) June 4, 2016
Неки други научници скептични су према прогнозама Водхемса. Конкретно, професор Џенифер Френсис са Ратгерског универзитета сматра да Арктик неће остати без леда пре 2030-2050. година.
Међутим, она сматра да рекордно ниска количина леда у овој области изазива забринутост и заслужује пажњу. „Мислим да нас у септембру чека нови рекорд. То је потпуно могуће“, додала је Френсис.