Ердоган: Проверити крв посланика Бундестага

© AFP 2023 / ADEM ALTANПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган предложио је да се провери крв немачких посланика који су Бундестагу предложили на разматрање резолуцију о признању геноцида над Јерменима 1915. године како би се видело да ли у њима тече турска крв.
Реџеп Тајип Ердоган и Ангела Меркел - Sputnik Србија
Ердоган: Француска и Немачка криве за геноцид над афричким народима

„Произилази да је један паметњаковић припремио нешто и поднео немачком парламенту. Он се родио и одрастао у Немачкој. У којим архивама си био да би разумео ову тему? А он је, као, Турчин. Какав је он Турчин! Његову крв треба у лабораторији проверити, јер човек у чијим жилама тече крв тог народа не оптужује га за геноцид. Њих неко с врха шаље, али због чега их шаље — то је важно“, рекао је Реџеп Тајип Ердоган, говорећи пред дипломцима Универзитета „Сабахадин Заим“ у Истанбулу.

Он је подсетио да је више пута предлагао да се створи међународна комисија научника за истраживање догађаја из 1915. године.

„Већ сам говорио: ево архива. Ако је циљ да се реши питање — спремни смо. Међутим, ако је циљ да се ова тема злоупотреби како би на нас вршили притисак, како би то искористили као штап којим ће ударати Турску — извините, ми то нећемо дозволити“, додао је турски председник.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Жене које немају децу нису праве жене

Немачки парламент је 2. јуна већином гласова усвојио резолуцију о геноциду над Јерменима. Иницијатор резолуције је немачки политичар турског порекла Џем Оздемир.

Турске власти су ту одлуку дочекале бурно и опозвале су свог амбасадора из Берлина.

Ердоган је изјавио да ће одлука Бундестага озбиљно утицати на турско-немачке односе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала