Четири нова имена постају део Периодног система (видео)

© Sputnik / Dmitry Astakhov Периодни систем хемијских елемената
Периодни систем хемијских елемената - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Четири нова имена ће ускоро ће постати део Периодног система хемијских елемената, који је развио руски научник Дмитриј Мендељејев у 19. веку. Два од четири нова елемента имаће имена у вези са Русијом.

Четири нова елемента који ће се налазити у седмом реду табеле, а према предлогу Међународне уније за чисту и примењену хемију, зваће се нихонијум (Nh), московијум (Mc), тенесин (Ts) и оганесон (Og).

Елементи 113, 115, 117 и 118 формално су признати још у децембру прошле године, али је Унија сада представила листу имена коју су предложили они који су помогли у њиховом откривању. Уколико се јавност не буде противила Међународна унија ће 8. новембра трајно ставити елементе на табелу.

Нихонијум (Nh) је предложени назив за елемент 113 због открића на Рикену у Јапану. То ће бити први елемент који ће бити назван по месту у источној Азији. Нихон је један од два начина да се каже „Јапан“ на јапанском.

Елемент 115 има предложени назив московијум (Mc) због локације Заједничког института за нуклеарна истраживања у Москви у Русији.

Предложени назив за елемент 117 је тенесин (Ts), на основу америчке државе Тенеси, где се налази Оук Риџ национална лабораторија.

На крају, елеменат 118 има предложени назив оганесон (Og), у част руског нуклеарног физичара Јурија Оганесијана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала