НАТО: Конвенционалним оружјем против сајбер-напада

© Фото : PixabayОнлајн подаци
Онлајн подаци - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће савез убудуће одговарати на сајбер-нападе помоћу конвенционалног оружја, преноси агенција Ројтерс.
Британски војник у Харстаду, у Норвешкој - Sputnik Србија
Како ће изгледати војска будућности?

„Озбиљан сајбер-напад може се класификовати као преседан за пакт. Тада НАТО може и треба да реагује“, изјавио је Столтемберг у интервјуу за немачки лист „Билд“.

„Како — то ће зависити од степена озбиљности напада“, додао је он.

Генерални секретар рекао је да НАТО треба да се прилагоди све сложенијим претњама. Према његовим речима, управо то је разлог што су се државе-чланице савеза договориле да се штите од напада у сајбер-простору на исти начин као и од напада на земљи, ваздуху и мору.

Поверљиве информације - Sputnik Србија
САД: Кинеско шпијунирање највећа претња безбедности

Раније је Столтенберг изјавио је да су у НАТО-у спремни за употребу клаузуле о колективној самоодбрани од сајбер-напада. Он је додао да неће сваки такав напад довести до колективног одговора, а сама сајбер-одбрана је могућа не само у оквирима велике операције НАТО-а.

Он је такође истакао да сајбер-одбрана НАТО-а није усмерена против одређеног противника.

Заменик генералног секретара НАТО-а Александар Вершбоу раније је изјавио да основну претњу за пакт и даље представља Русија. У Москви су више пута изјављивали да не намеравају да се сукобе са Западом, али су спремни да предузму одговарајуће мере за обезбеђивања своје безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала