Одлуке Сабора обавезујуће за све цркве

© AP Photo / . Sean Hawkey/Holy and Great CouncilСвепаравославни сабор на Криту
Свепаравославни сабор на Криту - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлуке Сабора православних цркава, који се одржава на Криту уз председавање цариградског патријарха Вартоломеја, биће обавезујуће за све цркве, изјавио је саветник патријарха, архиђакон Јоан Хрисавгис.
Унутрашњост православне цркве - Sputnik Србија
Сабор на Криту, четири православне цркве нису дошле

„Прича се своди на то да је једногласно, консензусом, усвојена одлука да се Сабор одржи управо сада, на Духове, овде на Криту. Одлучено је два пута, тако да једногласност постоји. Како каже патријарх васељенски, не можемо да променимо самостално једногласну одлуку свих због једне или две цркве, морамо бити заједно“, рекао је Хрисавгис. 

Према његовим речима, ситуација би могла да буде другачија да су цркве изразиле неслагање на Сабору. 

„Али ако о томе говори неко ко је изван простора Сабора, то није неслагање, то се зове вето“, сматра саветник патријарха. 

Архијерејски сабор Руске православне цркве - Sputnik Србија
Главне одлуке Синода Руске православне цркве

На питање какво ће значење одлуке Сабора имати за цркве које не учествују на њему, архиђакон је одговорио да ће „оне имати апсолутно значење и да ће бити у потпуности важеће“. 

Он је као пример навео Цариградски сабор 1872. године, „један од најважнијих сабора последњих векова“, на којем су разматрана питања етнофилетизма (национално-племенских разлика), национализма. Руска православна црква није била на Сабору, али његове одлуке су важиле и за Русију. 

„Да су овде Русија, или Грузија, или Бугарска, и да кажу – ’Не слажемо се с одлуком’, то би било потпуно другачије стање ствари. Али неслагање исказано ван граница Сабора еклисиолошки не важи“, нагласио је Хрисавгис. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала