Могеринијева: Продужење санкција Русији није на дневном реду самита ЕУ

© REUTERS / Muhammad HamedРеакција Федерике Могерини на вест о теростичком нападу у Бриселу.
Реакција Федерике Могерини на вест о теростичком нападу у Бриселу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Мало је вероватно да ће питање о односима Европске уније и Русије бити на дневном реду самита ЕУ, који ће се одржати у Бриселу 28-29. јуна, изјавила је шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини на конференцији за новинаре у Луксембургу.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Столтенберг за продужење санкција Русији

„Колико ја знам, неће. И то питање није било на дневном реду министарског заседања“, изјавила је Могеринијева одговарајући на питање новинара након седнице министара спољних послова ЕУ.

Санкције Европске уније против Русије биће продужене за шест месеци, али Париз се залаже за расправу о њима на предстојећем самиту у Бриселу, који ће се одржати 28-29. јуна, изјавио је новинарима француски министар спољних послова Жан Марк Еро на маргинама састанка Савета ЕУ у Луксембургу.

„У вези са тим да ће санкције бити продужене за шест месеци потребна је расправа да би се схватило да, уколико буде неког напретка, биће могуће учинити корак према њима“, изјавио је Еро.

Шеф МИП Немачке Франк-Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија
Штајнмајер: Могуће поступно укидање санкција Русији

„Желео бих да на следећем заседању Европског савета буде расправа, јер ће се оправданости ових санкција утврдити на нивоу шефова држава и влада. Нама не одговара аутоматско продужење санкција. Ми желимо да се одржи расправа“, додао је он.

Русија је више пута изјављивала да сматра контрапродуктивним санкције уведене због сукоба у Украјини.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров више пута је истицао да „развијање сукоба и покушај притиска санкцијама на Русију представља ћорсокак“. Истовремено, Русија је отворена за сарадњу у пуном формату са ЕУ и САД када оне одустану од језика ултиматума и санкција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала