Види ли српска влада да је ЕУ у кризи?

© Flickr / European ParliamentЕвропски парламент
Европски парламент - Sputnik Србија
Пратите нас
Ма какви били резултати референдума у Британији, сама чињеница да је однос оних који су за унију и против ње пола-пола показује да је Европа у проблему и да су њени најбољи дани прошлост, каже за Спутњик бивши заменик шефа ЦИА за Балкан Стивен Мајер, данас професор спољне политике у Вашингтону.
Брегзит-илустрација - Sputnik Србија
Кладионице: Све већа шанса за останак Британије у ЕУ

Ситуација у Европи није, каже Мајер, напета само због британског гласања које је веома тесно, него и због мигрантског питања и финансијских проблема који се не односе само на Грчку, већ и на друге земље јужне Европе, али и због чињенице да је ЕУ постала превелика и превише компликована да би добро функционисала.

„Мислим да су најбољи дани ЕУ прошлост. То је организација која се веома разликује од оне од пре десет година. Ако Британија одлучи да оде, друге земље ће бити подстакнуте да учине исто: Француска, Холандија, Финска, Данска. То није сигурно, али је могуће“, наводи Мајер.

Он упозорава да чак и да Британија одлучи да остане, сама чињеница да око половине Британаца не верује и не желе ЕУ, како показују анкете, представља „страшан сигнал за ЕУ“.

Мајер ипак оцењује да ће ЕУ „вероватно опстати“, али са далеко мањим значајем и далеко мањом способношћу да делује јединствено.

„Сведоци смо да због финансијских проблема и проблема избеглица долази до неке врсте ренационализације политике у Европи. За постојање ЕУ то је веома опасно. За 10-15 година ЕУ можда више неће постојати, не можемо бити сигурни али то је могуће. Та организација је у веома дубокој кризи. Узгред, чини ми се да премијер Вучић и влада Србије то не схватају. Или ако схватају, неће да то признају“, констатује наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала