Тачи: Нећу дозволити реколонизацију Косова

© REUTERS / Armend Nimani/PoolНови председник тзв. Косова Хашим Тачи
Нови председник тзв. Косова Хашим Тачи - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски председник Хашим Тачи позвао је избегле Србе са Косова да се врате поручивши им да су добродошли јер они су грађани Косова, а „Косово је земља за све, не само за једну етничку групу“, али неће дозволити реколонизацију коју Београд покушава.

Тачи је у интервјуу бечком лист „Пресе“ рекао да Приштина, међутим, неће дозволити никакве нове „колонизације Косова од Србије“, као што је случај са градњом насеља „Сунчана долина“ за повратнике.

Пројекат Сунчана долина код Звечана - Sputnik Србија
„Сунчана долина“ за повратнике на Косово и Метохију

Очекује да ће нова власт наставити дијалог са Приштином уз посредовање ЕУ, као и да ће постигнути споразуми бити примењени, па и онај о формирању Заједнице српских општина.

Тачи тврди да као косовски председник себе сматра председником свих грађана и зато позива све оне који су напустили Косово да се врате тамо где су живели.

„Међутим, циљано насељавање Срба од Београда на северу Косова је за нас реколонизација. Ти српски покушаји су опасни“, сматра Тачи.

Он је, реагујући на изјаве кандидата Слободарске партије Аустрије (ФПО) на прошлим председничким изборима у Аустрији Норберта Хофера, који је казао да је Косово део Србије, поручио да је ружан сан ако неко мисли да је Косово део Србије, додајући да је „Косово независна и суверена држава“.

Тачи је напоменуо да је Косово признато од више од 100 земаља света и да је део многих међународних организација.

„На добром смо путу у НАТО и ЕУ, а имамо и конструктивне односе са свим нашим суседима, чак и са Србијом. Знам да Аустрија и већина њених политичара признаје независност Косова“, нагласио је он.

Тачи је подсетио да се велики број Аустријанаца интензивно бави регионом Југоисточне Европе и да је „руководство те земље увек било за корак испред других и имало визију за наш регион“, јер Аустрија одлично познаје Балкан.

Нови председник тзв. Косова Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тачи тражи од папе да призна Косово

Упитан за џихадисте са Косова који се боре у Сирији и Ираку, Тачи је указао да ниједна европска земља није сто одсто имуна против тог феномена, који нема везе са вером, већ са учешћем у криминалној организацији.

„Косово је била једна од првих земаља региона која је покренула борбу против тероризма. Ухапсили смо више од 100 особа, међу њима и популарне имаме. Пооштрили смо наше законе. Протеклих месеци нисмо имали ниједан случај да је грађанин Косова отпутовао у Сирију и Ирак да се бори“, навео је Тачи.

Он је казао да 90 одсто грађана Косова жели чланство у ЕУ и НАТО и да има најпозитивнији став у свету према САД.

„Због тога не можемо имати никакву основу за фундаментализам“, сматра Тачи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала