Мухика: Иза политике ЕУ према Русији стоји невидљива рука САД

© Sputnik / Милица МарковићБивши председник Уругваја Хосе Мухика у Андрићграду
Бивши председник Уругваја Хосе Мухика у Андрићграду - Sputnik Србија
Пратите нас
Хосе Мухика, бивши председник Уругваја, вероватно је једини председник на свету који личним примером аскетизма показује свом народу како треба живети. Иако су га медији назвали „најсиромашнијим председником на свету“, он лаконски одговара да то није тако, јер има све што му је потребно. „А сиромашан је само онај коме је потребно много“.
Бивши председник Уругваја Хозе Мухика у разговору са премијером Србије Александром Вучићем. - Sputnik Србија
Вучић: Србија љубоморно чува независност

Свој мандат председника Мухика је завршио прошле године. Народ Уругваја приредио му је веома свечан испраћај, а он је наставио да живи онако како је живео и до тада — без председничких привилегија, без обезбеђења, секретара и мерцедеса, на скромној фарми где гаји поврће и цвеће.

Ових дана Мухика ће на првом сајму књига у Андрићграду промовисати књигу „Сећање ћелијаша“, у којој се кроз причу о тупамаросима, партизанима који су својевремено пљачкали банке и делили новац сиротињи, исписује и његова биографија. Хосе Мухика, савремени Робин Худ, провео је 12 година у затвору да би касније, као председник, наставио да помаже свом народу, између осталог и дајући сиротињи већи део своје плате, као што и данас чини са пензијом.

У ексклузивном интервјуу за „Спутњик“ Мухика коментаришући савремену политичку сцену у свету каже:

„Мислим да ће после ’брегзита‘, ако се то и конкретизује, доћи до слабљења Европске уније, али сумњам да ће се то десити. Не верујем да ће до тога заиста доћи. У Европи су ојачали ултранационализми. Ја нисам против национализма, сматрам то чак природним осећањем, али кад национализам постаје агресиван и болестан, то је опасност за цео свет. Неће све то изаћи на добро. Може доћи до низа сукоба. Ми имамо јако лоша искуства, и не бих волео да нека ултранационалистичка осећања која се јављају у Европи и даље јачају. То је опасност за цео свет“.

© SputnikБивши председник Уругваја Хосе Мухика у друштву књижевнице Гордане Ћирјанић и главне уреднице Спутњика Љубинке Милинчић
Бивши председник Уругваја Хосе Мухика у друштву књижевнице Гордане Ћирјанић и главне уреднице Спутњика Љубинке Милинчић - Sputnik Србија
Бивши председник Уругваја Хосе Мухика у друштву књижевнице Гордане Ћирјанић и главне уреднице Спутњика Љубинке Милинчић

Бивши председник Уругваја сматра да је политика Европе према Русији била трапава.

„Била је врло неинтелигентна. Зато што је у Де Головом сну Европа била до Урала. Требало је да им буде јасно да су димензије Русије мост ка целом свету, и зато Европа није требало да се сукобљава са Русијом. Тиме она приморава Русију да се брани, чиме се заиста наноси штета тој земљи, али и Европи. То је велики губитак за ЕУ и сви ти сукоби су бескорисни. Нисам сигуран да иза те политике не стоји невидљива рука Сједињених Држава. Тачно је да ће, ако Европа ослаби, САД ојачати, али то није добро. У овом тренутку видим заиста много непознаница, с обзиром на то да је главни интерес Сједињених Држава у међународној политици да смање престиж који тренутно има Кина“.

Хосе Мухика - Sputnik Србија
Додик сутра одликује бившег председника Уругваја

Некадашњи председник, који зарађује за живот бавећи се пољопривредом, истиче да треба живети разборито, са оним што је неопходно… И тако до смрти.

„Тако треба да буде и у једној републици, а не да дођу неки краљеви. Треба рећи ’не‘ краљевима који мисле да постоје разлике у крви, да им крв даје право, а у републици одлуке треба да доноси већина. Ја покушавам да живим као већина мог народа, а не као мањина привилегованих. Ја нисам крив ако су други отишли странпутицом и желе да искористе политику како би живели бајно, као богаташи. За мене је политика страст, није професија. Нисам ушао у политику да бих се обогатио. У њу сам уложио цео свој живот…“

 

Цео интервју са бившим председником Уругваја Хосеом Мухиком читајте на нашем сајту током дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала