Руски тастер за позив у помоћ сензација на интернету (видео)

Пратите насTelegramOdyssey
Руски прстен са тастером за позив у помоћ „Нимб“, који ће обавестити пријатеље или људе у близини да се корисник нашао у невољи, ужива све већу популарност на интернету. На „Кикстартеру“ „Нимб“ је направио својеврстан рекорд јер је сакупио новац за реализацију тог пројекта током свега 18 сати.

Планира се да се прстен у продаји појави 2017. године и да кошта од 75 до 149 долара. 

Како прстен функционише

У случају опасности треба притиснути дугме и држати га три секунде, након тога прстен ће послати СОС поруку са ГПС координатама унапред одређеним контактима, али и другим корисницима система. Прстен може да функционише до две недеље без додатног пуњења, такође, заштићен је од прашине и воде. Прву верзију апарата треба прикачити на паметни телефон, али ће се за годину дана појавити нова „аутономна“ верзија.

Као друштвена мрежа за оне који траже помоћ

Кооснивачица пројекта новинарка Јекатерина Романовска рекла је за руски часопис „Афиша“ да ће корисници преко апликације „Нимб“ правити листу контаката који би требало да реагују на њихово запомагање. Осим тога, на свом профилу корисник може да наведе податке о узрасту, образовању, чак и о омиљеној музици.

„Надамо се да ће ’Нимб‘ научити људе да једни другима помогну“, истиче она.

Романовска каже да постоје многобројни пројекти попут „дугмета живота“ и других „тастера за позив у помоћ“, али је прстен „Нимб“ јединствен по томе што човек може да пошаље СОС поруку чак и ако су злочинци на његове руке ставили лисице или издали наредбу: „Руке увис“, претећи пушком.

Домет прстена је око 300 метара, али може да буде и већи, а они који су прихватили ваш захтев за помоћ ће се одмах наћи у заједничком чету са другима корисницима које су такође пристали да помогну.

Боље од бибер-спреја

Извршни директор пројекта Леонид Берешански за Спутњик каже да се до те идеје дошло 2014. године, када су Јекатерину Романовску на улици напале непознате особе. Романовска је имала телефон и бибер-спреј, али није успела да га искористи.

Према његовим речима, пројекат ће бити од користи и за старије људе и за особе са инвалидитетом, као и за авантуристе и за продавце у радњама, који углавном имају тастер за позив у помоћ, али често не успевају да дођу до њега током оружаног упада у продавницу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала