Пронађени делови Будине лобање

Пратите насTelegramOdyssey
Археолози које је ангажовала кинеска влада тврде да су нашли људске остатке који припадају индијском аскети и мудрацу Сидарти Гаутами, познатијем као Буда, чије учење је темељ светске религије будизма.

Остаци, за које се претпоставља да су делови тела оснивача будизма, састоје се од кости лобање која је пронађена поред остатака осталих монаха у Нанђингу у Кини, саопштио је кинески „Чајниз културал релик џурнал“.

Остаци су откривени током ископавања крипте у периоду од 2007. до 2010, испод античког храма Гранд Вао'ен.

Кинески часопис наводи да је кост лобање нађена унутар златног ковчега који се налазио у сребрном ковчегу. Сандуци су били смештени у већој кутији облика ступе (кружни свод будистичког храма), грађевини која обично служи као одаја за медитацију.

​Кутија од сандаловог дрвета величине око 1,2 са 1,3 метра облика ступе, као и сребрни и златни ковчези, наводно су украшени гравираним сликама птица и драгим камењем, међу којима су ахат и лапис лазули.

Истраживачи наводе да је кутија облика ступе била стављена у металну кутију сакривену у каменом сандуку.

Они су саопштили да је натписе на сандуцима наводно старим хиљаду година изгравирао Деминг, а на њиме се детаљно описује како је Будина лобања доспела у Кину.

Представљајући се као „мастер савршеног просветљења, вођа манастира Ченгтијан и носилац љубичасте одоре“ Деминг, написао је да је индијски император Ашока (286-232 пне) наредио да се након одлазак у паринирвану (смрт) остаци Будиног тела очувају.

Остаци кремираног Будиног тела подељени су на „укупно 84 хиљаде делова“, од којих је 19 послато у Кину, додаје Деминг.

Овај нови кинески извештај наводи да је у седмом веку храм Нанђинг у коме се чувао део лобање, уништен у рату, након кога је реликвија заборављена.

„Зар нико у ово немирно доба није марио за будизам?“, написано је реторичко питање.

Међутим, неких пет стотина година касније кинески цар Жензонг наредио је да се храм обнови и да се сви остаци поново сахране. Током „најсвечаније и сложене церемоније сахране“ 1011. године, реликвије су поново унете у крипту испод храма.

Истраживачи не могу да потврде да урезани натпис представља истиниту причу.

Било како било, прича је постала права сензација у Кини. Када је лобања показана у Макауу 2012, више од 140 хиљада „поколоника будизма“ дошло је да види ову реликвију, наводи агенција Синхуа.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала