Јамајка — „вутра“ на трафици

© AP Photo / Ramon EspinosaЈамајка
Јамајка - Sputnik Србија
Пратите нас
Јамајка би могла да туристима омогући да се „надувају“ чим сиђу с авиона. У току су договори о постављању киоска са марихуаном на аеродромима и у лукама, за шта се сматра да ће повећати државне приходе.

„Идеја је да на излазу са аеродрома постоји киоск и да свако ко излази из имиграционог може да дође до њега, региструје се и добије одобрење“, рекао је председник Управе за издавање дозвола за канабис (ЦЛА) Хајасинт Лајтборн јамајчанском листу „Глинер“.

ЦЛА, од које је и потекла идеја, већ планира да постави киоске на којима ће туристи моћи да купе мале количине марихуане. Иницијатива ће такође ићи у прилог онима који марихуану желе да користе у медицинске сврхе.

На киосцима ће радити и обучено медицинско особље које ће бити одговорно за издавање дозвола посетиоцима Јамајке. На основу тих дозвола, они ће моћи да набаве канабис.

„Марихуана ће пре свега бити доступна људима који имају рецепт и који је практично користе у медицинске сврхе, уз дозволу Министарства здравља“, додао је Лајтборн.

„Они који немају рецепт могу да добију такозвану ’самосталну дозволу‘, која омогућава поседовање око 60 грама“, објашњава председник ЦЛА.

Управа за издавање дозвола за канабис сматра да би држава могла да профитира од олакшица при набавци те дроге уколико је она прописно регулисана. Чланови ЦЛА као пример дају одређене области у Северној Америци које су зарадиле велики новац од легализације марихуане.

Марихуана - лечење оболелих од рака - Sputnik Србија
Марихуана у медицинске сврхе легализована у Македонији

„Прошле године је у Колораду, иако се ради о рекреационој и медицинској употреби, продата марихуана у вредности од милијарду долара, а прикупљено је 135 милиона долара“, рекао је члан ЦЛА Делано Сејверајт.

Марихуана, или „ганџа“, како је називају локалци, дуго се повезивала са Карибима. Боб Марли и растафаријанско друштво учинили су много за промоцију ове дроге, али она је била илегална на Јамајци све до 2015. године, када је укинута забрана коришћења у малим дозама.

„Ганџа мора да буде регистрована у целом свету према Заштити аутохтоних производа. Јамајка би од тога могла да заради“, изјавио је члан парламента Мајк Хенри, дугогодишњи поборник декриминализације канабиса, за лист „Јамајка обзервер“. „Било да нам се то допада или не, раста, реге и Јамајка су синоними“.

Нова правила дозвољавају поседовање 60 грама марихуане без страха од кривичног гоњења, а дозвољено је и узгајање до пет биљака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала