ЕКСКЛУЗИВНО: Караула Кошаре данас — све је исто као пре 17 година (фото)

© Фото : Александар ЈаблановићКараула Кошаре
Караула Кошаре - Sputnik Србија
Пратите нас
Александар Јабалановић, који је на Видовдан после 17 година отишао на Кошаре, најавио је да ће тамо бити подигнуто спомен-обележје палим српским борцима. Кошаре су, каже он, срамота Европе која је бомбардовала српску војску која се бранила од терориста, истих оних који данас убијају по Европи.
Ненад Милкић аутор књиге „Зов Карауле“ посвећене српским борцима који су бранили и одбранили караулу Кошаре - Sputnik Србија
#SputnjikIntervju: Албанци се плаше духова српских војника палих на Кошарама

Вест да на српско-албанској граници на Косову и Метохији на караули Кошаре један Србин на Видовдан полаже венац и пали свеће српским борцима палим на овом месту 98/99. године као гром из ведра неба погодила је албанске политичаре, док су приштински медији пожурили да овај чин окарактеришу као „провокацију“.

Александра Јаблановића, који је положио венац на Кошарама, одмах су назвали „провокатором“. Он за Спутњик каже да је његова намера била да полагањем венца на караули Кошаре на Видовдан ода почаст погинулим борцима који су 82 дана бранили и одбранили караулу, подсећајући да су српски војници на овом положају били изложени најжешћим нападима током рата на Космету 1998. године и НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године.

Наш саговорник, који је иначе државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, каже да је тамо отишао самоиницијативно. На Кошарама, где је за Србе иначе приступ готово па немогућ, Јаблановић је остао тачно 82 минута, управо онолико колико дана је и трајала одбрана Кошара.

© Фото : Александар ЈаблановићИнцијатива за подизање спомен-обележја за пале српске борце.
Инцијатива за подизање спомен-обележја за пале српске борце. - Sputnik Србија
Инцијатива за подизање спомен-обележја за пале српске борце.

„То је био најосетљивији део српске одбране, а са српским војницима караулу су бранили и руски козаци. Венац који сам положио је намењен и Србима и војницима из интернационалне бригаде који су ту оставили своје животе. То што Албанци моју посету Кошарама сматрају провокацијом говори о њиховој незрелости. Караула Кошаре не служи да би се провоцирали Албанци него да би се освежила сећања на херојски чин српске војске, младића од 18-19 година који су бранили Републику Србију и који су за њу дали своје животе. Они су ту земљу тамо заштитили, јер да није било њих тамо, данас не би на Косову и Метохији било ни српског народа“, уверен је Јабалановић.

Саговорник Спутњика открио је да ће 17 година после битке на Кошарама бити покренута иницијатива да се на том месту подигне спомен-обележје за пале српске борце.

„Наш следећи корак биће да тамо саградимо један маузолеј-споменик за све борце који су се борили за Србију, а који су тамо пали. Тај споменик нека буде сведок једне херојске борбе и једног страшног времена страдања најхрабријих синова нашег народа“, истакао је Јаблановић.

© Фото : Александар ЈаблановићЈаблановић је остао тачно 82 минута, управо онолико колико дана је и трајала одбрана Кошара.
Јаблановић је остао тачно 82 минута, управо онолико колико дана је и трајала одбрана Кошара.  - Sputnik Србија
Јаблановић је остао тачно 82 минута, управо онолико колико дана је и трајала одбрана Кошара.

До самих Кошара се на Видовдан, каже, пробио као и сви Срби пре њега — решеношћу и храброшћу.

„Паркирао сам се четири километра од саме карауле и тај део пута препешачио кроз шуму. Положио сам венац и запалио свећу нашим херојима који су Кошаре бранили 82 дана“, наводи наш саговорник.

Јабалановић каже да тих 82 минута које је провео на Кошарама на Видовдан не могу да се пореде са оним што су наши војници урадили да одбију нападе ОВК и НАТО-а.

„На Кошарама сам затекао рушевине, део територије који и после 17 година изгледа као да су се борбе завршиле пре четири дана. Оно што сам тамо видео треба да види цела Европа, и то би требало да буде срамота Европе која је бомбардовала српску војску која се бранила од терориста, истих оних који данас убијају бомбама по Европи“, каже Јаблановић.

© Фото : Александар ЈаблановићСрпска војска на овом положају била изложена најжешћим нападима током рата на Космету 1998. годне и НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године.
Српска војска на овом положају била изложена најжешћим нападима током рата на Космету 1998. годне и НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године. - Sputnik Србија
Српска војска на овом положају била изложена најжешћим нападима током рата на Космету 1998. годне и НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године.

Саговорник Спутњика додаје да га је посета Кошарама лично заувек променила и да једино што је могао да каже јесте — хвала свима српским војницима и свима онима који су се борили на страни Србије и „показали зубе“ непријатељу.

„Албанци су рекли да на Кошаре неће више крочити српска нога, ево крочила је! Слагали су, као што лажу да је Косово независно“, емотивно је своју посету Караули Кошаре доживео Јаблановић.

Албанци су, иначе, недалеко од карауле Кошаре већ одавно подигли спомен-обележје припадницима ОВК који су учествовали у овој тешкој бици.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала