Британија се окреће Кини

© AFP 2023 / Odd ANDERSENЉуди са заставама Велике Британије испред енглеског парламента
Људи са заставама Велике Британије испред енглеског парламента - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски министар финансија Џорџ Озборн ће уложити више напора у односе Велике Британије са Кином и планира да до краја године организује још једну трговинску посету тој земљи, након што су британски гласачи на референдуму 23. јуна подржали излазак из Европске уније, пише данас „Фајненшел Тајмс“.
Демонстранти носе транспаренте на протесту против изласка Британије из Европске уније у центру Лондона. - Sputnik Србија
Лондон: Протестни марш против „брегзита“ (видео, фото)

Озборн је у интервјуу том листу изјавио: „Морамо да седнемо у авион и продамо Британију свету“, пренео је Ројтерс.

Исход британског референдума би могао да редефинише све блискије британске односе у домену финансијских услуга са Кином, која је пристала на више заједничких пројеката у склопу Кинеско-британског економског и финансијског дијалога, програма чија је намена продубљење економских веза између две земље, а базирала се већином на чињеници да је Британија чланица ЕУ.

Кинески председник Си Ђинпинг је у октобру прошле године посетио Британију, оценивши да је то „златно време“ за односе две земље.

Британци су, међутим запрепастили свет кад су се на референдуму прошле недеље одлучили за Брегзит, што је навело премијера Дејвида Камерона да најави оставку, услед чега владајућа Конзервативна странка до јесени мора да изабере новог лидера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала