Са Турском корак по корак

© AFP 2023 / JOHN THYSСтални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов
Стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов - Sputnik Србија
Пратите нас
Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов најавио је да ће висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини посетити Москву, као и да се датум њене посете тренутно утврђује.

Он је истакао да се тренутно ради на прављењу пресека стања у односима између Русије и ЕУ.

Михаил Горбачов - Sputnik Србија
Горбачов: Русија треба и након „брегзита“ да настави сарадњу са ЕУ

„У Санкт Петербургу на сусрету руског председника са председником Европске комисије било је речи о читавом низу питања која се тичу односа Русије и ЕУ. Ради се на евалуацији тренутних односа, иако је Русија на том плану у одређеном смислу престигла партнере из ЕУ, међутим тај посао ће бити настављен“, рекао је Чижов.

Говорећи о могућностима либерализације визног режима за грађане Русије, он је подсетио да је разговор ишао у два правца — о визним олакшицама али и о безвизном режиму.

„Оба правца су, нажалост, као и многи други процеси у преговорима са ЕУ, тренутно замрзнута, и то на иницијативу Уније“, додао је Чижов.

Односи са Турском

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија
Турска демантовала: Нисмо дали зелено светло за коришћење базе Инџирлик

Чижов је истакао да би Анкара требало да се позабави питањем затварања границе са Сиријом како би се зауставио проток наоружања и бораца.

„Било би веома добро када би Турска обратила пажњу на проток бораца, оружја и камиона са муницијом преко турско-сиријске границе. Пре питања Инџирлика, било би боље да се затвори та граница“, истакао је он.

Он се дотакао и питања укидања ограничења продаје туристичких аранжмана за Турску и додао да Москва нема намеру да стимулише руске туристе да путују у ту земљу.

„Укидање административних ограничења не значи да ће Русија стимулисати своје грађане да путују у Турску. Успостављање односа између Москве и Анкаре је процес који треба да се решава постепено“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала