Млади Словенци за излазак из ЕУ

© AFP 2023 / JURE MAKOVEC Гранични прелаз Словеније са Храватском
Гранични прелаз Словеније са Храватском - Sputnik Србија
Пратите нас
Када би данас имали референдум о останку или изласку из Европске уније, Словенци би се одлучили за останак, показала је анкета љубљанског листа „Дело“.
Британска и застава ЕУ испред Биг Бена - Sputnik Србија
„Брегзит“ би могао да изазове политички цунами у Европи

Против „слоксита“ би гласало 60 одсто бирача државе од два милиона становника која је у ЕУ ушла 2004. и знатно профитирала од заједничких европских фондова, 25 одсто би подржало излазак и престанак чланства, док је 15 одсто неопредељених, показало је испитивање на карактеристичном националном узорку, спроведено на 400 испитаника.

Улазак Словеније у Европску унију је на референдуму 23. марта 2003. подржало 89,64 посто бирача који су изашли на биралишта због доминантне оцене да је то кључни циљ државе настале 12 година раније.

Да је ЕУ имала добар утицај на развој Словеније оценило је 44 посто испитаника најновије анкете „Дела“, док их само четвртина сматра како је тај утицај био негативан.

Као занимљиво се издваја да су у Словенији изласку из ЕУ наклоњенији млађи становници па би такво решење на претпостављеном референдуму подржао сваки други бирач у старосној категорији од 18 до 24.

То се тумачи натпросечном незапосленошћу међу младима и њиховим незадовољством актуалном политиком, али и Унијом за коју сматрају да је посредни кривац за „деиндустријализацију“ Европе и губитак радних места.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала