Париз се припрема да преузме финансијску круну од Лондона

© Flickr / Samuel GeorgeАјфелова кула, Париз
Ајфелова кула, Париз - Sputnik Србија
Пратите нас
Један број аналитичара сматра да након изласка Велике Британије из ЕУ Лондон не може да остане финансијски центар света. За ту титулу већ се боре други европски градови. Један од главних конкурената британском Ситију је Париз. Међутим, Уједињено Краљевство не намерава тако лако да се преда.
Мануел Валс - Sputnik Србија
„Брегзит“ је пословна шанса за Париз

Велика Британија намерава да изађе из ЕУ — да ли то значи да лондонски Сити очекује крах?

Инострани медији су пуни наслова: „Европски градови ће имати користи од ’брегзита‘“, „Европски градови се боре за финансијску круну Лондона након изласка Британије из ЕУ“, „Финансијску круну жели да добије Париз“.

„Великим међународним компанијама говорим: ’Добро дошли у Париз! Инвестирајте у француску економију‘“, изјавио је француски премијер Мануел Валс.

Француска привлачи и банкаре.

Тони Блер - Sputnik Србија
Блер се нуди за преговарача за „брегзит“?

„Ми чекамо госте са раширеним рукама“, изјавио је министар економије Емануел Макрон.

Годину дана пре „брегзита“ француски „Монд“ је упозоравао: „Чувај се Британијо, ако гласаш за ’брегзит‘, изгубићеш као Наполеон код Ватерлоа“.

Међутим, економски консултант Кит Бојфилд се не слаже са таквим мишљењем.

„Не сматрам да ће излазак Британије из ЕУ представљати пораз за нас, као што је Ватерло за Французе. Наравно, потребно је смислити даље акције. Не намеравамо да концентришемо снаге на Европу, радићемо на глобалним пројектима. Наравно, Француска ће урадити све што је могуће да привуче људе у Париз. Бићу изненађен ако они не покушају да искористе ситуацију. Међутим, ми се не плашимо“, рекао је Бојфилд.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала