НАТО три пута ове недеље пратиo руске авионе

© Фото : Wikipedia/Vladimir KorolkovЕурофајтер тајфун
Еурофајтер тајфун - Sputnik Србија
Пратите нас
Португалски ловци војске НАТО-а, који у Литванији обављају мисију ваздушне полиције у балтичким земљама, од 27. јуна до 3. јула три пута су се подизали у ваздух да би идентификовали и пратили руске војне авионе који лете изнад Балтичког мора, тврди Министарство одбране Литваније.
Кинески војник на тргу Тјенанмен у Пекингу - Sputnik Србија
Кина позива САД да престану са извиђачким летовима у њеној близини

„Ловци НАТО-а су 27. јуна идентификовали и спровели у међународном ваздушном простору руски извиђачки авион Ил-20, који је летео из Калињинградске области и назад. Авион је летео без раније приложеног плана лета, са искљученим радаром и није успостављао везу са центром контроле лета“, наводи се у саопштењу Министарства.

У Министарству су навели да су 28. јуна португалски ловци идентификовали руски извиђачки авион Ил-20, који је летео из Калињинградске области према континенталној страни Русије. Авион је летео са раније приложеним планом лета, али радари су му били искључени и није успостављао везу са контролом лета.

Како наводе у Министарству, 30. јуна авиони НАТО-а идентификовали су и спровели два руска ловца Су-27 — која су летела изнад Балтичког мора из правца Калињинграда и назад без унапред приложеног плана лета, не одржавајући везу са контролом лета, њихови радари били су искључени — и један транспортни авион Ту-134 који је летео из копненог дела Русије према Калињинграду. Он је летео према плану и одржавао везу са контролом лета са укљученим радаром.

Су-27 - Sputnik Србија
Конашенков: Не летите близу граница и неће бити пресретања

У овом тренутку мисију ваздушне полиције у Литванији обавља португалски контингент са ловцима Ф-16. У Естонији мисију обавља Велика Британија са ловцима „јурофајтер тајфун“.

Министарство одбране Русије више пута изјављивало да су се сви летови авиона ваздушних снага Русије извршавали и извршавају се строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора над неутралним водама, без нарушавања граница других држава.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала