Турска оптужила 11 особа из Русије за напад у Истанбулу

© REUTERS / Murad SezerТурска полиција на аеродрому Ататурк у Истанбулу после терористичког напада 29. јуна 2016. године
Турска полиција на аеродрому Ататурк у Истанбулу после терористичког напада 29. јуна 2016. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Турско тужилаштво оптужило је за умешаност у терористички напад на аеродром у Истанбулу 17 ухапшених, укључујући и 11 држављана Русије и шест држављана Турске, саопштила је агенција ДХА. Раније су сличне кривичне пријаве биле подигнуте против 13 од 30 ухапшених.
Аеродром Ататурк у Истанбулу после терористичког напада 29. јуна 2016. године - Sputnik Србија
Турска: Ухапшено још 17 осумњичених за напад на аеродрому Ататурк

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је раније да се за учешће у терористичком нападу сумњиче руски држављани из Дагестана, као и држављани Киргистана и Таџикистана, а да је сам напад организовала терористичка група ДАЕШ.

Три експлозије су потресле 28. јуна улаз и паркинг међународног терминала истанбулског аеродрома „Ататурк“. Као резултат терористичког напада погинуле су 44 особе, укључујући 19 странаца, а 239 особа је повређено. Премијер Турске Бинали Јилдирим изјавио је да прикупљени докази указују да је ДАЕШ умешана у терористички напад.

Напад у Истанбулу - Sputnik Србија
У нападу у Истанбулу 41 мртав, сумња се на ДАЕШ (видео, фото)

За организацију терористичког напада сумњичи се Ахмед Чатајев рођен у Чеченији, који је раније радио за вођу криминалне организације „Имарат Кавказ“ (Кавкаски емират) Докуа Умарова, а после његове смрти приступио је ДАЕШ-у.

У јануару 2016. Национални антитерористички одбор Русије упозорио је да Чатајев командује специјалном јединицом ДАЕШ-а, која се састоји углавном од људи са северног Кавказа и припрема терористичке нападе у Русији и Европи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала