У Јапану, где се воће третира као луксузна храна, данас је власник супермаркета купио 30 зрна грожђа јапанске сорте „римски рубин“, по цени од 360 долара за сваку грожђицу.
„Прво ћу грожђице изложити у мом маркету, а потом ћу их дати мојим потрошачима да дегустирају“, рекао је купац Такамару Кониши и додао да је „јако срећан јер су те грожђице прави драгуљи“.
Јапанци су спремни да плате превисоке цене за квалитетно воће, најчешће као поклон људима са вишим статусом, попут својих шефова, пише Би-Би-Си.
У Јапану једна јабука кошта и до три долара, паковање са 20 трешања и више од 100 долара, а цена „јубари“ диња је једнака цени старог вина.
Прошле године је на аукцији пар јубари диња продат за 12.000 долара.