Као у „Харију Потеру“: Можемо ли да будемо невидљиви

© Фото : Youtube/ iO Trendz Плашт невидљивости, Хари Потер и камен мудрости
Плашт невидљивости, Хари Потер и камен мудрости - Sputnik Србија
Пратите нас
У чаробном свету Харија Потера невидљивост је могућа уз помоћ магије, али у стварном свету закони физике прилично онемогућавају тако нешто.

Истраживачи Универзитета у Тексасу открили су основна ограничења плашта невидљивости за велике објекте.

Иако су истраживачи потврдили да је могуће користити плашт невидљивости да би се сакрио објекат за одређену електромагнетну таласну дужину, прилично је невероватно да ће плашт моћи да сакрије велике предмете као што је људско тело истовремено на неколико таласних дужина.

С-400 у пуном издању са ракетама земља-ваздух - Sputnik Србија
Ракетни системи С-400 и С-500 постају невидљиви

Плаштови су израђени од вештачких материјала, такозваних метаматеријала, који имају посебне особине које омогућавају бољу контролу долазећег таласа и могу да учине предмет невидљивим или провидним.

Новопостављене границе примењују се на прекриваче од пасивних метаматеријала, оних који не привлаче енергију од спољњег извора напајања, наводи се на научном сајту „Phys“.

Као резултат тога, прекривачи посебно контролишу ширење електромагнетних таласа и чине предмет невидљивим или транспарентним. Научници су проучавали границе пасивног метаматеријала који немају спољњи извор напајања.

Холандски научници развили „невидљиви огртач“ - Sputnik Србија
Холандски научници направили „невидљиви огртач“

Да би се та препрека превазишла може се користити други извор напајања који је описан у чланку објављеном у часопису „Оптика“.

Према наводима научника, разумевање таласних дужина и величине ограничења плашта важна је за процену уређаја за покривање за примену у стварном свету, као што су антене за комуникацију, биомедицински уређају и војни радари.

На пример, могуће је прекрити антену средње величине од радио-таласа преко релативно широких опсега за јаснију комуникацију, али је у принципу немогуће сакрити велике предмете, као што су људско тело или тенк, од видљивих светлосних таласа, који су много краћи од радио-таласа, наводи се у извештају.

Квидич међу облацима: Скајдајвери остварили сан сваког љубитеља Харија Потера - Sputnik Србија
Квидич међу облацима: Скајдајвери остварили сан сваког љубитеља Харија Потера

Међутим, научници верују да је могуће постићи сличан ефекат употребом активне камуфлаже, што значи коришћењем електромагнетних прекривача повезаних на спољње изворе напајања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала