Штајнмајер: Не треба нам нови хладни рат са Русијом

© AP Photo / Majdi MohammedНемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер
Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија
Пратите нас
НАТО-у не треба трка у наоружању и нови хладни рат са Русијом, изјавио је министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер.

На самиту Северноатлантске алијансе у Варшави формулисана је права порука, сматра министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер. „Признајемо своју одговорност у Алијанси, али не желе трку у наоружању и нови хладни рат“, изјавио је немачки дипломата за „Ноје ознабрикер цајтунг“.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Столтенберг: НАТО не жели хладни рат са Русијом

Предстојећи састанак Савета Русија—НАТО је важан сигнал, нагласио је шеф немачке дипломатије. Према његовим речима, биће добро ако овај форум да могућност да се са великом отвореношћу и транспарентношћу разговара о питањима важним за обе земље. Франк-Валтер Штајнмајер је изразио наду да ће то омогућити да се подржи „дуги и непрекидни дијалог“ са Русијом.

Министар иностраних послова Немачке је уверио новинаре листа да је Турска била и остала важан савезник Алијансе.

„Ми деценијама водимо поверљиви заједнички рад у НАТО-у, и то треба да се настави“, навео је он. Као разлог је навео многобројне крваве терористичке нападе током последњих месеци, који представљају озбиљну претњу за Турску и земље НАТО-а.

Руски председник Владимир Путин и шеф МИП Немачке Франк-Валтер Штајнмајер - Sputnik Србија
Дрвље и камење на европске „гласове разума“

„Само заједно смо довољно јаки да пружимо отпор тероризму“, изјавио је Франк-Валтер Штајнмајер.

У интервјуу за „Ноје ознабрикер цајтунг“ он је подсетио да је Турска прихватила 3 милиона избеглица из Сирије и да је Анкара заинтересована за окончање овог конфликта.

„Зато је добро што су Русија и Турска изашле једна другој у сусрет. Нама су потребне обе земље за политичко решавање конфликта у Сирији“, навео је шеф МИП-а Немачке.

Што се тиче сиријског председника Башара ел Асада, Штајнмајер је изразио мишљење да се његова влада није добро показала. У свом интервјуу је објаснио: ниједна диктатура не може да остане стабилна дуго времена — довољно стабилна може бити само када су све групе увучене у политички процес.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала