Србија пет година није повукла руски кредит

© Sputnik / Радоје ПантовићЗаменик премијера и министар грађевинарства, промета и инфраструктуре Зорана Михајловић
Заменик премијера и министар грађевинарства, промета и инфраструктуре Зорана Михајловић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да рок за реализацију руског кредита мора бити продужен и да ће инсистирати да не дође до застоја у коришћењу кредита јер би то значило застој на грађевинским радовима на обнови пруга.

Михајловићева је додала да се сутра потписује уговор који је вредан 338 милиона долара из руског кредита за изградњу новог колосека од Старе Пазове до Новог Сада у дужини од 43 километра.

Обнављање пруге - Sputnik Србија
Руске железнице: Више од седам милиона долара за радове у Србији

Она је појаснила да је Србија добила руски кредит 2008. године, али да до 2013. године није искоришћен ни један једини долар, а да је укупна вредност кредита 800 милиона долара за обнову железничког саобраћаја.

Рок за коришћење кредита је децембар 2017. године, али министарка каже да тај рок мора бити продужен, и да до сада није видела да је руска страна говорила о промени камате.

„Ми смо из тог кредита модернизовали 120 километара пруге, набавили нове возове. Најскупљи је онај кредит који се не користи. Зашто га нису користили, платили су политичку цену“, рекла је Михајловић гостујући на РТС.

Од тог новца, како каже, ради се реконструкција дела пруге Београд—Бар од Ресника до Ваљева у дужини од 77 километара, а вредност радова је 80 милиона долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала