Вучић: Додик човек од највећег ауторитета

© Tanjug / Тања ВаличМилорад Додик и Александар Вучић
Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је данас да ће 4. августа Србија и Република Српска у насељу Бусије обележити годишњицу прогона Срба из подручја тадашње Српске Крајине и Хрватске.
Камп Унпрофора у Книну, Срби заробљени у „Олуји“ - Sputnik Србија
Зашто је Книн пао за мање од 24 часа

„Обележићемо то страдање нашег народа на достојанствен начин, не позивајући било кога на освету и сукобе, већ на живот и разумевање прошлости“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре у влади са председником РС Милорадом Додиком.

Он је рекао да ће 19. августа у Градини бити обележено 75 година од доласка првих логораша у тај део јасеновачког логора.

Вучић је рекао да ће у току августа посетити херцеговачки део РС, како би видео где Србија може да помогне у економском развоју тог дела РС.

Вучић је рекао да је са Додиком имао добре разговоре о даљем унапређењу сарадње и односа Србије и РС, те нагласио да се заједнички пројекти добро развијају

Он је додао да је задовољан што су се релевантни политички чиниоци ускладили о датуму расписивања референдума у Републици Српској и што представници ЕУ нису могли да нађу замерку референдумском питању, а које се односи на датум обележавања Дана РС.

Вучић је рекао да је Додик човек од највећег ауторитета, те да га је молио за постизање додатног јединство у РС.

„Ми ћемо из Србије да помогнемо шта можемо, али мир и стабилност су нам кључни“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће наредних дана да се сретне и са другим политичарима из РС, онима на власти, али и другима из опозиције, јер верује да могу да договоре „добре“ ствари које су у интересу Срба.

Потписивање Дејтонског споразума - Sputnik Србија
Запад руши Дејтон — Москва подржава Додика

Он је нагласио да би било добро да се потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са БиХ, јер би то говорило о опредељености српског народа западно од Дрине за улазак у ЕУ.

Вучић је рекао да је са Додиком разговарао и о кључним инфраструктурним пројектима, за које је оценио да се развијају у добром правцу.

Додао је да ће у августу посетити херцеговачки крај РС, како би видео где Србија може да помогне.

„Ствари се добро развијају и по питању моста Братунац—Љубовија, као и да се ради на изградњи пута од Сремске Митровице до Биjељине, што ће бити од великог значаја за тај део Србије и РС.

Додик: РС има подршку Србије

Додик је изјавио да РС има пуну подршку Србије за стабилност Српске и изразио захвалност Вучићу и председнику Томиславу Николићу на спремности да у континуитету разговарају о свим питањима која се тичу РС.

Додик је захвалио премијеру Вучићу што му је, како је рекао, омогућио да се састане са немачким министром пољопривреде, који је у Србију дошао по налогу канцеларке Ангеле Меркел.

Био је, казао је Додик, то одличан састанак и додао да мисли да треба веровати Немачкој да је спремна да помогне БиХ на њеном европском путу, а то значи, како је рекао, и Републици Српској.

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са Вучићем рекао да је са премијером разговарао о многим заједничким пројектима.

Осврнувши се на обележавање злочина у Сребреници, 11. јула, Додик је рекао да Срби с обе стране Дрине никада нису оспоравали да се у том месту догодио злочин, али да инсистирање да се тамо догодио геноцид и да није довољно изразити жалост говори нам да је Сребреница потпуно исполитизована и губи полако ону димензију у којој треба сви да се поклонимо жртвама. Има ту, казао је, пуно политичког и политиканског.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Не бринем за Косово, Босна ми је највећа брига

Додик је изразио задовољство и договором с премијером Вучићем о заједничком обележавању значајних и важних датума из наше прошлости.

„Захвалан са руководству Србије што помно прати догађаје и што од њих никада није чуо да Србија има претензије према БиХ, већ да је то ствар нас самих да се тамо договоримо”, рекао је Додик.

Председник РС је честитао премијеру Вучићу на договору постигнутом са Кином у вези са смедеревском Железаром и каже да га је замолио да у те пројекте укључи и потенцијале РС, као што је, на пример, аеродром у Бањалуци.

„Тако ћемо да постигнемо што је могуће веће интеграције на пословним и туристичким пројектима“, закључио је Додик.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала