Амерички Конгрес објавио тајне документе о 11. септембру

© AP Photo / Gene BoyarsБомбардовање кула-близнакиња у Њујорку, 11. септембар 2001.
Бомбардовање кула-близнакиња у Њујорку, 11. септембар 2001. - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички Конгрес објавио је тајне документе о 11. септембру у којима се Саудијска Арабија доводи у везу са терористичким нападима.

Документ од 28 страница је објављен након што су породице жртава извршиле притисак на сам Конгрес.

Прва од 28 страница.
Прва од 28 страница. - Sputnik Србија
Прва од 28 страница.

„Објављивањем ових података ће дати одговоре на многа питања и пружиће могућност да се одговорни за напад приведу правди“, рекао је представник демократа Стивен Линч, један од најгласнијих заговарача да се овај документ представи јавности.

Саудијски краљ Саламан и амерички председник Барак Обама - Sputnik Србија
28 страница тајне и 780 милијарди долара претње (аудио)

Према документу, поједини отмичари авиона су били у контакту са саудијским званичницима, који су им помагали у нападима. Како се наводи, један од њих је саудијски званичник Осама Баснан, за ког се сматра да је лажни пасош добио од амбасадора Саудијске Арабије у САД како би допутовао у Хјустон 2002. године да би се сусрео са отмичарима авиона, те да му је за тај пут значајна средства обезбедила саудијска краљевска породица.

У тајним папирима се помиње још једно име, а реч је о Абдули бин Ладену, који је радио за саудијску Амбасаду у Вашингтону, и који је нешто касније идентификован као полубрат Осаме бин Ладена. 

Страна 2
Страна 2 - Sputnik Србија
Страна 2

Такође се наводи да је истрага показала да су појединци, који су били повезани са члановима саудијске Владе, истовремено били повезани и са припадницима Ал Каиде.

Истрага је показала и да је 1999. године била организована пробна верзија 11. септембра, како би се утврдила безбедност америчких ваздухопловних компанија, као и да је у тој акцији учествовао извесни Мухамед ел Кудеин.

Документ је бивши председник Џорџ Буш означио као националну тајну како би заштитио обавештајне изворе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала