НА ЛИЦУ МЕСТА: У Турској једни славе уз тенкове, други гину

© REUTERS / Tumay BerkinЉуди у Анкари скандирају поред војних трупа, Турска 16.07. 2016.
Људи у Анкари скандирају поред војних трупа, Турска 16.07. 2016. - Sputnik Србија
Пратите нас
Истанбул и Анкару надлећу војни и борбени авиони, државни парламент је окружен тенковима, а на улицама одјекују пуцњи, каже за Спутњик Аријана Сарачевић, новинарка Федералне телевизије БиХ.

Према њеним речима, председник Ердоган је позвао грађане да изађу на улице и како је рекао, одбране демократију.

Народ на тенку турске војске на аеродрому Ататурк у Истанбулу - Sputnik Србија
Обавештајна служба Турске: Државни удар није успео, у току хапшења организатора

„Реч је о традиционалним муслиманима, женама које носе мараме и мушкарцима који носе турске заставе, који су кренули према седишту турске државне телевизије која је угашена, исто као и ’Евро њуз‘. Са друге стране, на улицама су цивили који славе пуч и марширају уз тенкове. Војска пуца, а према неким информацијама турских колега има двоје мртвих цивила и 25 убијених полицајаца“, каже Сарачевић.

Она такође наводи да се, према муслиманској традицији, са џамија чују звуци молитве ради смиривања народа, док се у већини турских градова могу видети колоне аутомобила и грађана који славе државни удар.

Ситуација у Турској- државни удар - Sputnik Србија
Народ бежи пред мецима војске током државног удара у Турској

„Према проценама политичких аналитичара и новинара, иза државног удара стоји Фетулах Гулен, који је до 2014. године био Ердоганов савезник. Он је иначе имам у САД“, каже за Спутњик Аријана Сарачевић.

Како кажу политички аналитичари, сценарио је исти као у Египту — ноћ је, пажња је усмерена ка Ници и до јутра би се све могло завршити, објашњава новинарка босанскохерцеговачке Федералне телевизије која се налази недалеко од Анкаре.

Аријана Сарачевић, која се у Турској налази на једном медијском конгресу, за Спутњик каже да је у петак група страних новинара била у гостима код новог турског премијера Биналија Јилдирима.

„Сат и по смо имали прилику да разговарамо са њим. Он је говорио о тероризму изван Турске и ни једном речју није показао нити се могло наслутити да би се ово вечерас могло десити. Све се десило стихијски“, истиче Сарачевић.

Народ окупљен испред турског оклопног возила на аеродрому Ататурк у Истанбулу - Sputnik Србија
Ердоганове присталице преплавиле улице

Према њеним речима, командир прве дивизије турске војске не подржава државни удар, а према последњим информацијама, турски председник Ердоган је на путу ка аеродрому у Истанбулу и покушава да побегне. Једна од дестинација која се помиње је Немачка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала