Турској флоти фали 14 бродова после неуспелог пуча

© AFP 2023 / MUSTAFA OZERТурски брод
Турски брод - Sputnik Србија
Пратите нас
Након покушаја војног пуча турске власти су изгубиле контакт са четрнаест војних бродова Ратне морнарице Турске. Судбина команданта турске флоте је такође непозната.
Турски хеликоптер Кобра - Sputnik Србија
Нестала 42 хеликоптера, страхује се од новог пуча

Како саопштава „Тајмс“, позивајући се на извор, након покушаја војног пуча Ратна морнарица Турске је изгубила контакт са 14 бродова. Командант флоте Вејсел Кезеле је такође нестао. Притом, непознато је да ли су га пучисти отели или је сам био један од лидера пуча.

Пре покушаја пуча ти бродови су се налазили у Егејском и Црном мору. Према информацијама „Тајмса“, без обзира на то што се они могу пронаћи уз помоћ радара или сателита, бродови нису враћени у луке.

Губитак контакта бродова и поморског штаба изазвао је претпоставку да би неки бродови могли да плове према грчким лукама. Након покушаја пуча 16. јула једна група турских официра тражила је азил у Грчкој, долетевши на хеликоптеру у ту земљу.

Према саопштењима турских медија на које се позива „Тајмс“, адмирала Кезела су пучисти преваром намамили на брод, саопштивши му да је дошло до терористичког напада. Турске власти су одбиле да коментаришу инцидент са командантом флоте, али је потврдила да трага за осумњиченим провокаторима.

О томе да је Кезеле пао у руке пучиста саопштио је Ројтерс 16. јула, позивајући се на извор у грчкој војсци. Према подацима агенције, пучисти су заузели фрегату која се налазила у бази Гелџук на јужној обали Мраморног мора.

Грчки лист „Прото тема“ је тврдио да је брод „Ф-240 ТЦГ јавуз“, један од бродова који је нестао, наоружан противбродским ракетама „харпун.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала