Москва шокирана циничним убиством Павла Шеремета

© AFP 2023 / Sergei SUPINSKY Украјински полицајци на месту експлозије и убиства новинара Павела Шеремета у Кијеву.
Украјински полицајци на месту експлозије и убиства новинара Павела Шеремета у Кијеву. - Sputnik Србија
Пратите нас
У Москви су шокирани циничним убиством држављанина Русије Павла Шеремета у центру Кијева. Одлазак у Украјину био је кобан за новинара, док у Русији није био угрожен, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Украјински новинар Павел Шеремет - Sputnik Србија
У експлозији у Кијеву погинуо познати новинар (фото, видео)

„Шокирани смо циничним убиством држављанина Русије Павла Шеремета у центру Кијева. У Русији су га познавали и уважавали као новинара и професионалца“, навели су у руском министарству.

„Павел Шеремет био је човек од принципа који је често критиковао власт. Његов грађански став јасно се видео у говорима и публикацијама, његов поглед није се увек поклапао са званичним. Међутим, у Русији, упркос разликама у мишљењу, никада му није претило физичко насиље због његове професионалне активности“, истакли су у руском Министарству.

„Нажалост, прелазак у Украјину био је за њега кобан. Шеремет је постао још једна жртва система који данас влада у овој земљи.“

У Министарству су додали да рачунају на објективну и детаљну истрагу погибије руског држављанина. „Надамо се да ће ланац некажњених убистава ипак бити прекинут. Рачунамо да ће истрага ових злочина бити објективна и детаљна и да ће починиоци бити изведени пред лице правде“, саопштили су у руском Министарству. Истовремено, Министарство сматра да су се у данашњој Украјини одмах нашли они који су у својим главама, затрованим русофобијом, у овом бруталном злочину пронашли неки „руски траг“.

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Украјина постаје масовна гробница новинара (видео)

У Министарству су подсетили да ово није прво убиство новинара у Украјини. „Још увек не постоје убедљиви резултати у предмету Георгија Гонгадзеа, Олесје Бузине, као и новинара који су погинули у зони сукоба у југоисточном делу земље“, саопштило је Министарство.

„Позивамо специјализоване међународне структуре и организације за људска права да користе сав свој утицај на званични Кијев како би Украјина поштовала основне принципе међународног права за осигурање безбедности новинара“, додали су у Министарству.

У Министарству су изјавили саучешће породици и пријатељима погинулог новинара, као и новинарској заједници.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала