Откривен непознати нуклеарни објекат у Северној Кореји

© AFP 2023 / Ed JonesЛидер Северне Кореје Ким Џонг Ун на војној паради у Пјонгјангу, 10. мај 2016.
Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун на војној паради у Пјонгјангу, 10. мај 2016. - Sputnik Србија
Пратите нас
Сарадници Института за науку и међународну безбедност САД открили су на сателитским снимцима тајне нуклеарне објекте у Северној Кореји о којем се раније није знало.
Јужнокорејски медији извештавају о лансирању севернокорејске балистичке ракете - Sputnik Србија
Северна Кореја лансирала три балистичке ракете

Просторије фабрике за производњу авијационих делова севернокорејски специјалисти су могли да користе за стварање центрифуга за обогаћивање уранијума. Према подацима медија, овај објекат се налази 43 километра од реактора у Јонбену.

У извештају се наводи да експерти никад нису веровали да је Пјонгјанг обелоданио локације свих својих нуклеарних објеката. Ово откриће би могло да одигра одлучујућу улогу приликом закључивања споразума о нуклеарном програму са Северном Корејом.

„Треба утврдити где Северна Кореја обогаћује уранијум. Информације о томе где је она то раније радила могле би много да помогну“, прокоментарисао је председник Института за науку и међународну безбедност САД Дејвид Олбрајт.

Осим тога, у извештају се наводи да је неименовани извор открио постојање 200 до 300 центрифуга за обогаћивање уранијума у Северној Кореји.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала