Туча мачака у Даунинг стриту, Лари повређен

© AFP 2023 / JUSTIN TALLIS Мачак Лари
Мачак Лари - Sputnik Србија
Пратите нас
Мачак Лари, „главни мишоловац“ на адреси британског премијера — Даунинг стрит 10 у Лондону, повредио је шапу. Постоји могућност да се мачак повредио у борби са мачком из Министарства спољних послова, пише британски „Телеграф“, позивајући се на изворе из Даунинг стрита.

„Битка за Даунинг стрит је можда завршена, али не и она између мачора Ларија и Палмерстонома из Министарства спољних послова“, пише лист.

Мачор - Sputnik Србија
Мачак се кандидовао за посланика Државне думе

Лари се након ноћног лова на мишеве ујутру вратио кући, када су у Даунинг стриту приметили како храмље. Одмах је послат код ветеринара, па се очекује његов брзи опоравак.

Лари се највероватније повредио у тучи са мачором Палмерстономом из Министарства спољних послова, на чијем челу је донедавно био Борис Џонсон. „То што Лари храмље представља ескалацију борбе за власт“, наводи лист, али у Даунинг стриту ову информацију нису ни демантовали ни потврдили.

Лари је у Даунинг стрит стигао у фебруару 2011. године, када га је тадашњи британски премијер Давид Камерон донео из склоништа. Он је први мачак у Даунинг стриту после 14 година, након што је његов претходник Хамфри „пензионисан“ 1997. године, убрзо након пресељења Тонија Блера.

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISМачак Лари испред Даунинг стрита, Лондон
Мачак Лари испред Даунинг стрита, Лондон - Sputnik Србија
Мачак Лари испред Даунинг стрита, Лондон

Лари је доспео у центар медијске пажње када је бивши британски премијер Камерон напустио Даунинг стрит, а њега није понео са собом. У свом последњем говору као британски премијер, Камерон је рекао да ће му мачак недостајати. На друштвеним мрежама се убрзо потом повела расправа шта ће се десити са Ларијем и да ли будућа премијерка Тереза Меј воли мачке.

Мачке су стални станари резиденције британских премијера од 15. века. Од 1929. имају званични статус и плату од 100 фунти годишње. Најпознатији од њих је мачак Хамфри, који је ту боравио у током мандата Маргарет Тачер, Џона Мејџора и Тонија Блера. Хамфри је преминуо 2008. године, након 18 година живота.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала