Вашингтон рачунао да ће војни пуч у Турској успети

© REUTERS / REUTERSЉуди стоје на турском тенку на аеродрому Ататурк у Истамбулу.
Људи стоје на турском тенку на аеродрому Ататурк у Истамбулу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико су Сједињене Америчке Државе биле свесне да неко у војсци планира да свргне турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, нису обавестиле турске власти зато што је Вашингтон желео да пуч успе, тврди Ђермано Дотори, стручњак за стратешке студије на Универзитету ЛУИСС „Гвидо Карли“.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган говори на конференцији за медије након Савета за националну безбедност у Анкари - Sputnik Србија
Ердоган прогласио ванредно стање у Турској

„Главно питање није ко стоји иза пуча у Турској или да ли је Фетулах Гулен који живи у САД повезан са њим. Оно што морамо да схватимо је зашто САД нису ништа учиниле да спрече да се пуч одржи, уколико су биле свесне да неко у тамошњој војсци планира да свргне Ердогана? Мислим да се Американци нису мешали зато што су се надали да ће пуч бити успешан“, сматра Дотори.

Група војних официра је 16. јула покушала да свргне Ердогана, али није успела. Турски председник и његове присталице оптужиле су утицајног исламског свештеника Фетулаха Гулена за организацију пуча и позвале САД да изруче Ердогановог највећег непријатеља, који од 1999. живи у Пенсилванији.

Дотори наводи да Вашингтонова реакција на пуч служи као доказ да је Обамина администрација желела да преврат успе.

„Американци се нису чули до тренутка док државни секретар Џон Кери позвао на ’континуитет унутар Турске‘. Другим речима, они су рачунали да ће пуч бити успешан. Само четири сата касније Обама је подржао демократски изабране власти. Касније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изнео сличан став у име Алијансе“, истиче овај аналитичар.

Амерички адмирал Џон Кирби - Sputnik Србија
САД понудиле Турској помоћ у вези са изручењем Гулена

Дотори сматра да би недавни заокрет у турској спољној политици могао да послужи као главни разлог зашто је Вашингтон желео да види нова лица на власти.

„Мислим да се ово десило првенствено зато што Американци нису били задовољни поправљањем односа Турске и Русије. За мене је то једини догађај који би могао да изазове забринутост у Обаминој администрацији“, закључио је Дотори.

Односи између Москве и Анкаре замрзнути су након што је Турска оборила руски авион изнад сиријског неба 24. новембра 2015. Односи су недавно обновљени након што се Ердоган извинио за овај инцидент председнику Русије Владимиру Путину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала