Хрватска: На списку Србије 43 наша држављанина

© Flickr / James StringerХрватска застава
Хрватска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски министар правосуђа Анте Шпрље тврди да се за 43 хрватска држављанина у Србији води истрага на основу закона о универзалној надлежности за вођење поступака за ратне злочине на територији бивше СФРЈ.

„Оно што знамо званично јесте да су на том списку 43 особе“, рекао је синоћ Шпрље одговарајући на питање новинара колико држављана Хрватске се налази на списку Србије, пренела је агенција Хина.

Иво Јосиповић - Sputnik Србија
Јосиповић: Хрватска има много веће проблеме него што је Србија

Хрватски „Вечерњи лист“ је у петак подсетио да се у хрватској јавности већ годинама спомиње прича о постојању списка са 300 имена које Србија потражује, док из бранитељских удружења за тај лист наводе да им је од раније познато да постоји попис од 40-ак бранитеља за које се занима српско тужилаштво.

Министар Шпрље је навео да људи који су на списку знају да се на њему налазе и да их је о томе пре неколико година обавестило хрватско Министарство бранитеља.

„Ти људи су, колико ми знамо, под истрагом, они још нису оптужени“, рекао је Шпрље.

На питање новинара да ли ће Хрватска тражити заустављање приступних преговора Србије са Европском унијом, Шпрље је рекао да је Хрватска јасно рекла да је за „редефинисање надлежности Србије“.

„Не може једна држава да намеће своја права другој. Ми ћемо се тако поставити и на такав начин ћемо преговарати са Републиком Србијом. Надамо се да ће Србија потпуно разумети наш став и да ћемо у том смислу моћи да се договоримо“, рекао је Шпрље.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала