Русија ограничила кретање НАТО-а у Црном мору

Пратите нас
Русија је уложила доста напора како би ојачала своју позицију на Црном мору и тиме је остварила значајан успех, нарочито ако се узме у обзир што је тако пореметила планове НАТО-а за тај регион, пише лист „Форбс“.

У последње време САД све чешће сарађују са земљама Црноморског региона нудећи им кооперацију у спровођењу војно-морских вежби, као и преговоре о сарадњи у производњи одбрамбених капацитета.

Вашингтон то објашњава тиме да је државама које се граниче са Русијом неопходна заштита од потенцијалне „претње“ од стране Москве, пише лист.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг (С) са званичницима и војним особљем испред беспилотне летелице током самита НАТО-а у Варшави. - Sputnik Србија
Против кога се бори НАТО

Истовремено, Запад веома добро зна да је Русија у протеклих сто година на Црно море гледала као на један од најважнијих региона који је гарант сопствене безбедности, као и да за тако нешто има историјске и стратешке аргументе.

Из тог разлога уопште се не треба чудити што Москва улаже толике напоре како би вратила стару славу својој флоти, истиче аутор чланка.

Након тога се Крим вратио у састав Русије, а Москва је на тај начин затворила Црно море.

Способности руске морнарице омогућавају Русији да ограниче кретање САД и НАТО-а у Црном мору, али и да примора Вашингтон да увелича расходе када је реч о војној индустрији.

Чак и најмањи руски патролни бродови могу да представе велику претњу јер користе најновије крстареће ракете „Калибар“, као и муницију за прецизно навођење.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала