Србија данас упућује протестну ноту Хрватској

© Tanjug / SRDJAN ILICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија ће данас Хрватској упутити протестну ноту због рехабилитације фашизма, најавио је министар спољних послова Ивица Дачић.
Самит о Западном Балкану у Паризу - Sputnik Србија
Србија, Хрватска, ЕУ: Ко је добио аплауз у Паризу

„Србија ће данас Хрватској упутити протестну ноту због рехабилитације фашизма, злочина против Срба, њиховог покрштавања и инцидената који се у тој држави повећавају против грађана српског порекла“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду, одговарајући на питање да ли је Србија одговорила Хрватској на протестну ноту.

Према његовим речима, Хрватска је земља у којој се рехабилитују фашистичке творевине које су постојале и у другим државама, али у којима се, како је рекао, не држе хвалоспеви као у Хрватској.

„Степинац је био духовник усташког покрета, благосиљао је злочине и усташку државу говорећи да је то божје дело и дар Хрватима“, рекао је Дачић и подвукао да никакви протести то не могу да промене.

На питање шта ће бити уколико Хрватска не буде желела да прими протестну ноту, Дачић је рекао да је то само форма и да ће она у сваком случају бити објављена, што је и њена суштина.

„Ми не радимо протестне ноте ради паралеле, већ зато што је реч о суштинском питању. Исто као што сам био против рехабилитације неких на територији Србије“, рекао је Дачић оцењујући да је фашизам универзално зло и искључиво је забрањена његова промоција, а да је „усташка НДХ свакако фашистичка творевина“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала