Украјина упозорила Запад на руско „сајбер оружје“

© Pixabay"Ентер" кључ
Ентер кључ - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО) изјавио је да Москва поседује неко „сајбер оружје“ које представља претњу за западне државе, наводи се на сајту ресора.
Владимир Путин на седници Комисије за војно-техничку сарадњу - Sputnik Србија
Путин: Русија ове године извезла оружје у вредности од 4,6 милијарди долара

У саопштењу се наводи да је о „претњи“ од стране Русије саопштио је шеф Службе за питања информационе безбедности СНБО Валентин Петров у интервјуу немачкој телевизији „ЗДФ“.

Телевизијски прилог је био посвећен догађајима из децембра 2015. године, када је једна енергетска компанија у Ивано-Франковској области Украјине саопштила о сајбер нападу због којег је регион остао без струје. Касније је Кијев за инцидент оптужио руске хакере.

Према речима Петрова, „руски напад“ је припреман најмање пола година и требало је да демонстрира „поседовање сајбер оружја које ће ставити под знак питања безбедност западне земље“. Он је то назвао „алармом“ за земље са развијеном информационом технологијом.

„Ови догађаји који су се догодили нису усмерени против Украјине, већ су показивање потенцијалних могућности Русије Западу“, изјавио је представник СНБО.

У Москви сумњају у истинитост изјаве о умешаности Русије у сајбер нападе у Украјини. Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков је указао на „тенденцију да се Русија оптужује за све смртне грехе које се сада дешавају у Кијеву“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала